BiH
0

Mali: Propao plan ujedinjenja Tuarega i islamista na sjeveru

FENA
Plan udruživanja snaga pobunjenih Tuarega i radikalne islamističke grupe Ansar Dine te proglašenja nezavisne islamske države na sjeveru Malija je propao zbog suštinskih razlika, rekle su te grupe u utorak, izvijestio je AFP.

"Odbili smo odobriti konačnu izjavu jer je različita od protokolarnog sporazuma koji smo potpisali", rekao je Ibrahim Asalej iz tuareškog Nacionalnog oslobodilačkog fronta Azawada (FNLA).

Musa Ag Ašerif, blizak čelniku Ansar Dine Ijadu Ag Galiju, potvrdio je da je došlo do blokade u razgovorima samo 48 sati nakon što su dvije grupe objavile svoju namjeru da zajednički vladaju pustinjskim područjem Malija.

Regionalni i zapadni čelnici već se dugo pribojavaju da bi odmetnuta država na nemirnom sjeveru Malija mogla postati glavno utočište El-Kaide jer Ansar Dine uživa podršku sjevernoafričkog ogranka El-Kaide.

Nacrt izjave grupe Ansar Dine (Branitelji vjere) govori o uvođenju "čistog i čvrstog" islamskog šerijatskog zakona i zabrani djelovanja svih nesmuslimanskih humanitarnih organizacija na sjeveru Malija, rekao je Asalej agenciji AFP telefonom iz Gaoa, gdje su se održali pregovori o udruživanju.

"To je kao da žele da se utopimo u Ansar Dinu", požalio se predstavnik sekularnih tuareških pobunjenika. "To je neprihvatljivo".

Ašerif je rekao da je izvorni sporazum bio samo temelj za radne rasprave i da je sporazum postavljen na načelu "uzmi ili ostavi".

"Ag Gali će u utorak otputovati u Gao kako bi 'riješio problem', dodao je.

Tuareški pobunjenici i Ansar Dine objavili su proteklog vikenda da će udružiti snage i uspostaviti nezavisnu islamsku državu Azawad na sjeveru Malija. Sporazum između sekularnih Tuarega i islamista sklopljen je nakon više sedmica rasprava, koje su povremeno bile teške, između dvaju pokreta koji su dugo imali odvojene ciljeve i ideologije.