"Hoćemo Građansku!"
72

Mali odziv građana na protestu ispred Parlamenta BiH, i ovog puta poruke za Schmidta

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Okupljanjem ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevo danas je započet protest u organizaciji udruženja "ReSTART BiH".

Od Parlamenta BiH, svega tridesetak okupljenih građana, krenulo je u protestnu šetnju ka zgradi Vlade FBiH.

Kao razlog organizovanja protesta, ranije je navedeno da je to izražavanje stava građana o potencijalnim rješenjima za izborno uređenje BiH.

"Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku. Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog naše Azre Zornić - Municipalizacija (prenošenje vlasti na općine). Državno uređenje sa dva nivoa - država i općina. Treće rješenje spremamo da otkrijemo devetog maja (danas)", naveo je ranije Suad Đozić uz udruženja "ReSTART BiH".

Ovo nije prvi protest čiju organizaciju potpisuje "ReSTART BiH", s tim da možemo reći da je današnji okupio najmanji broj građana. Ipak, kao i prethodnih, i na današnjim protestima građani su transparentima poslali poruku Christianu Schmidtu.

"Schmidte, ista rješenja za oba entiteta!", "Skinite nam dejtonsku luđačku košulju", "Amerikanci, mi smo Bosanci" neke su od poruka ispisanih na transparentima.