{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Mali napredak u ispunjavanju uslova za tranziciju OHR-a'

S
6.8.2009. u 17:17
0
13
'Mali napredak u ispunjavanju uslova za tranziciju OHR-a'
0
'Mali napredak u ispunjavanju uslova za tranziciju OHR-a'
Foto: arhiva
Od posljednje sjednice Vijeća za provedbu mira ostvaren je mali napredak u ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a, rekao je specijalni predstavnik EU Valentin Inzko predsjedavajućem Vijeća ministara EU i švedskom ministru vanjskih poslova Carlu Bildtu tokom radnog sastanka održanog danas u Korčuli.
«Trenutno se ne nalazimo na kursu koji vodi ka ispunjenju programa «5+2» do sastanka Vijeća za provedbu mira koji će se održati u novembru. Potreban nam je novi pristup kako bi se ostvario napredak», upozorio je Inzko.

Inzko je također obavijestio Bildta o njegovim nedavnim razgovorima sa liderima političkih stranaka i izgledima za ustavnu reformu, koja će biti potrebna kao dio procesa integracije Bosne i Hercegovine u EU. «Otpočinjanjem procesa ustavne reforme na jesen, politički lideri u BiH bi poslali snažan signal da su spremni da preuzmu punu odgovornost za zemlju», izjavio je Inzko.

Švedski ministar vanjskih poslova je ponovno iskazao snažno opredjeljenje EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, te je rekao da će švedsko predsjedništvo nastaviti da usmjerava pažnju država članica EU na reformske procese u Bosni i Hercegovini, naročito na nastojanja da se ispune uslovi za liberalizaciju viznog režima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: