BiH
422

Mali heroji uživali u kampu na Vlašiću: Jahanje, plivanje i zabava za izliječenu djecu

Klix.ba
Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH je deveti put organizovalo rehabilitacioni kamp za djecu koja su liječena od malignih oboljenja. U pratnji djece su bili i njihovi roditelji/pratioci.

Ovogodišnji kamp se održao u hotelu Pahuljica na planini Vlašić gdje je bilo prisutno 65 izliječene djece od malignih oboljenja. Tim odgovoran za organizaciju i realizaciju kampa su bili: koordinator kampa, socijalni radnik, psiholog, socijalni pedagog, ljekar i medicinska sestra sa Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike UKCS, te sportski animatori.

"Rehabilitacioni kamp je prilika za izliječenu djecu da se druže sa svojim drugarima iz bolnice, ali sada u mnogo ljepšem okruženju, da borave na svježem zraku, stiču i razvijaju nove vještine, jačaju samopouzdanje", navodi se u saopćenju udruženja.

Djeca su uživala u školi jahanja i plivanja, biciklizmu, streljaštvu, orijentaciji u prirodi, društvenim radionicama, sportskim aktivnostima, šetnjama i zabavama, dok su roditelji imali psihološke radionice i savjetovanje, pedagoške radionice i savjetovanje, te sportske aktivnosti.

Organizator kampa je Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH a glavni donator kampa je Ministarstvo zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine iz sredstava Lutrije BiH.