BiH
0

Mali broj građana na protestu u Banjoj Luci

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Nekolicina članova nevladine organizacije iz Banje Luke pod nazivom Srbski narodni pokret "Izbor je naš" i veoma mali broj građana okupili su se u nedjelju oko 15.30 sati sati na glavnom trgu u Banjoj Luci kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Prisutni, mahom mladi, nosili su zastave RS-a te transpartne na kojima je pisalo "Ne damo Kosovo", "Dajemo Bosnu za Srpsku", "Kosovo je pečat srpstva", a na protestno okupljanje građani su pozivani iz automobila sa razglasom na kojem su se čule pjesme koje veličaju "srpsko Kosovo".

I pored tog poziva, veoma mali broj građana, njih oko stotinjak, okupilo se na tragu, gdje je na početku ovog skupa bilo više novinara iz medija u BiH, dopisnika srbijanskih medija te iz susjedne Hrvatske.

Predsjednik ove nevladine organizacije Dane Čanković kazao je da oni i nisu planirali masovno okupljanje, već samo najužeg članstva Srbskoga narodnog pokreta "Izbor je naš", kao i da je ovo samo početak njihovih aktivnosti.

Najavio je i za mart mjesec veliki miting u Banjoj Luci pod nazivom "Narod govori", u kojem će tražiti od premijera RS-a Milorada Dodika da "ispuni svoje predizborno obećanje i priču o referendumu za nezavisnost RS-a na osnovu čega je dobio povjerenje građana".

Čanković je kazao da će uskoro i Skupštini RS-a uputiti zahtjev da RS proglasi nezavisnom državnom, a i ranije su to tražili podnoseći čak i potpise građana.

Naveo je da "ukoliko parlament Kosova može da proglasi nezavisnost, onda Srbi u RS-u imaju puno veće pravo na to, jer su državotvoran narod, a Albanci na Kosovu nacionalna manjina".

Pozvao je Srbe u svim državama da budu solidarni i da se krene "jedinstveno ka rješavanju srpskoga nacionalnog pitanja".

Inače, Radio-televizija RS-a će u 18 sati direkno prenositi obraćanje najviših zvaničnika RS-a povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.