BiH
0

Mali borci oboljeli od raka stvaraju umjetnička djela od hrane

Klix.ba
Djeca koja se liječe od raka na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu svakodnevno pokazuju svoju kreativnost izrađujući različite umjetničke radove.

Kreativna radionica "Veseli makaroni", koju provodi Udruženje Srce za djecu koja boluju do raka, pomaže malim borcima da popune svoj dan drugačijim aktivnostima, zabave se i na trenutak zaborave mjesto gdje se nalaze.

"Te dječije maštom i trudom nastale kreacije djeci podižu samopouzdanje i drže im osmijeh na licima, uprkos teškim emotivnim krizama i trenucima koje prolaze tokom hospitalizacije. Jedan od problema koje donosi dugotrajno liječenje od ovih teških oboljenja jeste problem sa hranom. Teško je reći kome je teže u toj situaciji, da li majkama koje moraju nahraniti svoje dijete, ili djeci kojoj je često muka od jakih terapija, a mame ih tjeraju da jedu", kažu iz udruženja.

Upravo zato je i pokrenuta radionica "Veseli makaroni", u kojoj se djeca igraju hranom i stvaraju mala umjetnička djela. Djeca farbaju makarone raznim bojama i lijepe ih stvarajući oblike.

Mali borci svaki dan nestrpljivo čekaju vrijeme radionica, motivisani za učenje i zabavu, oslobađanje straha i stresa kroz igru, smijeh i muziku.

Program psihosocijalne podrške koji uključuje kreativne radionice finansira IN Fondacija (Fondacija za socijalnu inkluziju djece i omladine).