Pomoć i dalje potrebna
0

Maleni Vedad Ražanica vraćen u bolnicu uz garanciju BiH

Piše: T. Sekulić
Vedad Ražanica, oboljeli dječak iz Sarajeva, prije nekoliko dana morao je napustiti kliniku "Ismett" u Palermu zbog nedostatka novca za nastavak liječenja. Međutim, kako saznajemo od Almira Čehajića Batka, predsjednika Organizacije "Otvorena mreža", maleni Vedo je jutros vraćen u bolnicu, zahvaljujući garanciji koju je dala država BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Dječak Vedad se zbog teškog oboljenja crijeva nalazi na liječenju u Palermu. Prije nekoliko dana njegovi roditelji su ostali bez novca zbog čega je Vedad iz bolnice izmješten u prostorije jedne crkve u blizini bolnice.

"Njegovo zdravstveno stanje se odmah pogoršalo, jer malenom Vedadu je potrebna intenzivna njega. Mi smo vrištali, molili na sve strane i, zaista, Vedad je danas vraćen u bolnicu", kazao je za Sarajevo-x.com Batko Čehajić.

Vedad Ražanica je u bolnicu vraćen zahvaljujući garanciji koju je dala Bosna i Hercegovina.

"Zahvaljujući dogovoru koji je postigla Novka Agić, direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH i garanciji koja je data u ime BiH, Vedad je vraćen u bolnicu. No, njemu je pomoć i dalje potrebna. Država nema dovoljno novca da finansira liječenje, ali je dala garanciju za Vedada jer su cijene liječenje tada manje", kazao je Batko, apelirajući na sve ljude dobre volje da se uključe u akciju i pomognu malenom Vedadu.

Inače, Sarajlije su odmah nakon što su saznale da je Vedad takoreći izbačen iz bolnice, pokrenule akciju pomoći.

U Sarajevu su postavljeni billboardi sa apelom za pomoć dječaku.

Vedadu Ražanici možete pomoći pozivom na broj 090/29 10 61, čime donirate 2 KM. Također, novac sa naznakom "Za liječenje Vedada Ražanice" možete uplatiti na sljedeće račune u Raiffeisen banci: 09001001605 – za uplate u KM-ovima, 19000708647 za devizne uplate.

Račun za uplatu iz inostranstva je: Raiffeisen bank Sarajevo, SWIFT CODE: RZBABA2S, IBAN CODE: BA 391612000023208131.