Prvi osuđen za ratne zločine
0

Maktouf napustio BiH nakon odslužene kazne

FENA
Abduladhim Maktouf, prva osoba osuđena za ratne zločine pred Državnim sudom, odslužio je zatvorsku kaznu i prema preporuci svog advokata napustio Bosnu i Hercegovinu.

Osuđen je za ratne zločine počinjene na području Travnika i izdržao je petogodišnju zatvorsku kaznu.

“Tačno 12. juna ove godine napunilo se pet godina koje je Maktouf proveo, prvo u pritvoru, zatim u zatvoru. Prilikom izlaska iz zatvora u Zenici specijalci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su ga priveli u ‘novi zatvor’, to jest Imigracioni centar”, kazao je Adil Lozo, njegov advokat, za BIRN - Justice Report.

Maktouf, porijeklom iz Iraka, u aprilu 2006. je osuđen na pet godina zatvora jer je 1993. pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid” koja je bila u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH u nezakonitom hapšenju, zatvaranju i otmici pet civila hrvatske nacionalnosti.

Prema presudi, Abduladhim Maktouf je vozio jedno od dvaju vozila korištenih za prijevoz zarobljenika te učestvovao “u planiranju operacije otmice, samoj otmici i svemu što je uslijedilo poslije”.

Kako je kazao njegov branilac Lozo, Maktouf je zadržan u imigracionom pritvoru jer je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u martu prošle godine donijelo rješenje o oduzimanju njegovog državljanstva zbog toga što je osuđen za zločin protiv čovječnosti, a što je zakonski osnov za oduzimanje državljanstva.

“Preporučio sam Maktoufu da napusti BiH jer ovdje nije slobodan čovjek. U petak, 19. juna ove godine, ispratio sam ga na aerodrom. On nema namjeru da se više vraća jer za njega nema sigurnosti u ovoj zemlji”, kazao je branilac Lozo, istaknuvši da je njegov branjenik u BiH završio fakultet, oženio se, dobio djecu, radio kao sudski tumač.

Prvostepena presuda Maktoufu izrečena je 1. jula 2005. godine. U pritvoru je bio od 12. juna 2004. godine. Na presudu je odbrana uložila žalbu koja je dovela do obnavljanja suđenja pred Apelacionim vijećem koje ga je također proglasilo krivim.

Maktouf je kaznu služio u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.