BiH
3

Makedonski predsjednik Ivanov prošetao Sarajevom

Anadolija
Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, povodom obilježavanja 100 godina od atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, nalazi se u posjeti bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ivanov je, u pratnji makedonske delegacije i obezbjeđenja, prošetao sarajevskom Baščaršijom i gradom.

Stota godišnjice od atentata nad austrougarskim prijestolonasljednikom Franzom Ferdinandom u kojem su ubijeni on i njegova supruga Sofija, u Sarajevu se obilježava različitim događajima.

Danas je otvoreno nekoliko izložbi na temu "Sarajevskog atentata": "Making peace", "Odjek, od Chemin des Damesa do Sarajeva" kao i izložba "Ljudsko dostojanstvo".

U popodnevnim satima će biti upriličen i koncert Bečke filharmonije, a oko ponoći i muzičko-scenski spektakl na Latinskoj ćupriji "Stoljeće mira nakon stoljeća rata".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Podsjetimo, u Sarajevu se danas obilježava stoljeće od početka Prvog svjetskog rata. Događaj od kojeg je proteklo "mnogo vode", cijelih stotinu godina, i dan-danas izaziva brojne kontroverze, kao uostalom i način na koji će biti obilježen na prostorima Balkana, nedavno dodatno izranjavanim i uznemirenim još jednim krvavim ratom.

Prvi svjetski rat, Veliki rat, ili kako je početku nazivan, Rat koji će okončati sve ratove, nije započeo pucnjima u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Pucnji Gavrila Principa, tad dvadesetogodišnjaka, rođenog kod Bosanskog Grahova u BiH i člana jugoslovenske organizacije "Mlada Bosna", kojima je usmrtio austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu, bili su samo "okidač" za ionako zategnute odnose između tadašnja dva suprotstavljena bloka velikih svjetskih kolonijalnih sila.