|

Mak Hubjer mrtvačkim glavama "prekrio" institucije kulture u Sarajevu

Mak Hubjer mrtvačkim glavama "prekrio" institucije kulture u Sarajevu
246
Piše: A. U.
25.11.2013. u 14:18
33
komentara
246

dijeljenja
1/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Mladi bh. umjetnik, student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Mak Hubjer postavio je svoje umjetničke instalacije na Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej, Umjetničku galeriju BiH, Vijećnicu te ispred zgrade Institucija BiH i OHR-a, kako bi skrenuo pažnju javnosti na pokušaje totalnog uništenja kulture u Sarajevu i BiH.
Hubjerov performans počeo je u 9:30 sati, postavljanjem instalacije na zgradu Zemaljskog muzeja, nakon čega je krenuo od lokacije do lokacije, kako bi pokušao ukazati na propadanje institucija kulture i činjenicu da gubitak kulture znači i gubitak identiteta, zbog čega je za performans izabrao baš Dan državnosti.

Njegovu izložbu "Okovi" čine fotografije sa crnom podlogom, a koje je kačio po navedenim lokacijama.

Na Zemaljski muzej je okačio tri fotografije ljudske lobanje u kombinovanoj tehnici, sa simboličnim povezima preko očiju, usta i ušiju. Lobanja je pripadala ženi rođenoj 1946. godine, poginuloj u Sarajevu 1994.

Hubjer je rad na ovoj izložbi počeo prije godinu, kada je zatražio dozvolu da fotografiše pravu lobanju. Tada je počeo i da planira izložbu, koja bi čitava trebala biti izložena početkom naredne godine.

Naveo je kako performans ne radi samo za sebe, već za sve mlade koji žele jednog dana živjeti od umjetnosti.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...