Sud o Arminu Isakoviću
0

Majku ubio u stanju neuračunljivosti

FENA
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo utvrdilo je da je Armin Isaković ubio vlastitu majku u stanju neuračunljivosti te predmet uputilo Centru za socijalni rad Općine Centar na daljnje postupanje (u skladu s odredbama KZ-a koji je stupio na snagu 2003. godine).

Presudom je utvrđeno da je Armin Isaković 14. juna u stanu u ulici Hadži-Idrizovoj br. 4, općina Centar, nakon kraće verbalne prepirke s majkom Fatimom Isaković, uzeo kuhinjski nož i u stanju neuračunljivosti zadao joj više ubodnih rana u predjelu lijeve strane grudnog koša i vrata.

Nalaz tima sudskih vještaka medicinske struke pokazao je da Isaković boluje od akutne paranoične shizofrenije, te da mora najmanje dvije godine u kontinuitetu provesti na liječenju, nakon čega će se odrediti njegov status.

Kako je u obrazoženju presude istaknula predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić, u ovom predmetu nije bilo "nikakvih spornih činjenica", pa je Sud uvažavajući izvedene dokaze i nalaz i mišljenje vještaka izrekao presudu kojom se predmet dostavlja nadležnoj instituciji, odnosno organu starateljstva (Centru za socijalni rad) koji je odgovoran za daljnje vođenje postupka.

S obzirom na to da su stranke u sudskom postupku (optužba i odbrana) izjavile da odustaju od prava na žalbu - u ovom slučaju Vrhovnom sudu FBiH - presuda Kantonalnog suda postala je pravomoćna, a Isaković, kome je, u međuvremenu, izrečena mjera privremenog zadržavanja, bit će upućen u Psihijatrijsku kliniku.

Isakovićeva braniteljica, advokatica Edina Rešidović upozorila je u izjavi za medije da nadležni organi nisu osigurali pretpostavke da se mjere predviđene Krivičnim zakonom iz 2003. godine mogu efikasno provoditi.

To se, prije svega, odnosi na nepostojanje adekvatne ustanove (tzv. forenzike) u kojoj bi bile zbrinute osobe kojima je izrečena mjera obaveznog liječenja.