BiH
2

Majkić optužuje FBiH za blokadu procesa u zemlji

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Federacija BiH obiluje političkom neodgovornošću što se pokazalo i na blokadi tranše Međunarodnog monetarnog fonda i Zakonu o jedinstvenom matičnom broju, ustvrdila je danas članica Glavnog odbora SNSD-a i poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Kada je riječ o trećoj tranši MMF-a za BiH, kazala je da je RS izvršila svoje obaveze, ali da je očigledna politička odgovornost stranaka u Federaciji BiH, jer nisu ispunile uslove, a rok ističe danas. To, tvrdi ona, pokazuje da je BiH neodrživa.

Majkić je na pres konferenciji u Banjoj Luci kazala da se u rješavanju problema jedinstvenog matičnog broja građana mora voditi računa o entitetskim linijama te dodala da RS neće, niti želi, da usvoji neustavne zakone.

Tvrdi i da popis stanovništva u BiH neće moći biti održan u oktobru, ako do kraja maja ne bude riješena kartografska podloga.

RS je, kako je navela, uradila sve što je mogla i što je od nje traženo u ovom procesu, od nastojanja da bude markirana međuentitetska granica do dostavljanja NATO-u potrebne dokumentacije i opisa granice, ali da je i dalje problem u FBiH.

"FBiH ne pristaje ni na razgovore. Ako se sve ne riješi do kraja maja, nećemo imati popis", ustvrdila je Majkić.

Govoreći o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu u Glamoču, Majkić je potvrdila da je zatražila da se ispita kvalitet vode i zemlje s obzirom da se uništavanje obavlja metodom otvorene detonacije.

"Stanje je krajnje alarmantno i mora se naći rješenje", rekla je ona i pozvala Ministarstvo odbrane BiH da izradi analizu o tome i dostavi je Parlamentu BiH.

Navela je i da nema selektivne pravde i da se trebaju osuditi zločini na svim stranama u BiH.