Državna delegatkinja
19

Majkić o sporu zbog imenovanja Božovića: To će možda značiti novu krizu u BiH

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je da postoji mogućnost nove krize u BiH i to ukoliko političke stranke počnu mijenjati utvrđene stavove drugih političkih subjekata.

Nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH novinari su delegatkinju Dušanku Majkić (SNSD) pitali kakav je njen stav o imenovanju novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mlađena Božovića, odnosno mogućnost da SDA ne podrži ovo imenovanje.

"Naš stav je jasan i prijedlog je jasan. O tome smo rekli sve što smo imali. Čekamo da vidimo kako će se partneri sutra odnositi prema tom pitanju. Ako se dogodi to da možemo mijenjati utvrđene stavove kod izbora kandidata za pojedine funkcije na osnovu subjektivnih stavova i ako je njhova provjera prošla kod svih zvaničnih institucija koje to rade, onda to znači novu krizu u BiH", rekla je Majkić.

Istakla je da ne želi unositi pesimizam u sve ovo i da je najbolje sačekati sutrašnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici potvrdio je imenovanje članova Doma naroda PSBiH u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e. Ostaje još da Zastupnički dom PSBiH imenuje članove iz donjeg doma državnog organa zakonodavne vlasti.

U novom sazivu Komisije za nadzor nad radom OSA-e trebali bi biti Safet Softić, Nenad Stevandić, Predrag Kožul, Nermin Nikšić, Mirko Šarović, Zlatan Begić, Asim Sarajlić, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Bariša Čolak, Munib Jusufović i Marina Pendeš.

Majkić je ocijenila da postoji princip kojim se određuje članstvo u komisijama te da stranke koje imaju najviše parlamentaraca pretenduju da popune ključne komisije među kojima je i Komisija za nadzor nad radom OSA-e.

Ona je ocijenila "tragičnom" činjenicu da već godinama ne zasjeda Komisija za nadzor nad OSA-om. Kako kaže, Parlamentarna skupština BiH već godinama nema informaciju od Ministarstva sigurnosti BiH kada je riječ o sigurnosnom sektoru.

"Građani ne znaju u kakvom sigurnosnom sektoru žive ako sami ne razmišljaju šta znači ovolika najezda migranata, kakve to posljedice može donijeti i kakvo je stanje u zemlji. Nadam se da ćemo učiniti značajan napor da stignemo što smo propustili i da se fokusiramo na to da stanje sigurnosti dovedemo na nivo da građani imaju osjećaj da žive u zemlji u kojoj neko o tome brine", rekla je Majkić.

Ona je dodala i da obavještajni, a i obrambeni sektor, odnosno sektori koji vuku najviše sredstava iz budžeta BiH, zahtijevaju posebnu pažnju.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP) rekao je nakon sjednice kako je danas javno rekao da bi se imenovanje komisija i delegacija trebalo vršiti na redovnoj, a ne hitnoj sjednici Doma naroda PSBiH. Istakao je da je neprihvatljivo da se ovako kasno imenuju komisije i delegacije ako se uzme u obzir kada su konstituisani Zastupnički dom PSBiH i Dom naroda PSBiH.

"To je pokazatelj neozbiljnosti onih koji se bave ovom problematikom. Zbog toga sam jedini bio protiv", kazao je Bećirović.