Bez podrške
29

Majkić o odbijenim inicijativama Bećirovića: Populizam kojim se želi napraviti puno posla

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na 3. sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za prvog zamjenika predsjedavajuće Komisije izabrana je delegatkinja Lidija Bradara, a za drugog zamjenika delegat Amir Fazlić.

Komisija nije podržala delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: "Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Izvještaj o privlačenju direktnih stranih investicija u BiH od 2015. do 2019. godine s prijedlogom konkretnih mjera za unapređenje politike privlačenja stranih investicija".

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da ta inicijativa nije dobila zeleno svjetlo komisije i da će sada ići mišljenje prema Domu naroda.

Nije podržana ni delegatska inicijativa Denisa Bećirovića koja glasi: "Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, preduzme konkretne mjere kojima bi se osiguralo da ukupni status policijskih službenika u agencijama na državnom nivou bude doveden u primjereno stanje, kao i da se njihove plate izjednače s platama policijskih službenika u entitetima i kantonima".

"To je priča koja će se potegnuti kada se bude usvajao budžet. Vidjet ćemo šta planira Vijeće ministara BiH po pitanju povećanja plata", pojasnila je Majkić

S dnevnog reda Komisija je skinula Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH u drugoj komisijskoj fazi, skraćeni postupak, čiji je predlagač Vijeće ministara.

Na novinarsko pitanje koliko ovakve inicijative naginju populizmu i koliko otežavaju rad, Majkić je kazala da opozicija ima pravo na to.

"Jedino što vidimo jeste da se želi napraviti puno posla s ishodom koji je neizvjestan", rekla je Majkić.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona, kazala je da neće podržati prijedlog Denisa Bećirovića jer je, kako je navela, u suprotnosti s ljudskim pravima.

Delegat Denis Bećirović uputio je inicijativu o ukidanju prava da na izborima budu birane osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona koji zagovara Dragan Čović, Majkić je kazala da podržava takve izmjene.

"Podržavamo da zakon bude donesen što prije i da se riješi sve što je do sada bilo problematično. To bi bio korak naprijed", zaključila je.