SNSD neutralan
69

Majkić: Izmjene Izbornog zakona BiH moraju se riješiti na relaciji Bošnjaka i Hrvata

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
SDA, DF, SBB i SDP definisali su na današnjem sastanku šest principa u vezi s provedbom Odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ističe kako su izmjene Izbornog zakona BiH problem koji moraju riješiti hrvatski i bošnjački politički predstavnici.

Jedan od principima koji su SDA, DF, SBB i SDP danas usaglasili baziran je na potrebi uspostave pune simetriju između Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS-a tako što će se nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH izjednačiti s nadležnostima Vijeća naroda RS.

Majkić ističe da je problem nastao po apelaciji Bože Ljubića i da se taj problem mora riješiti na relaciji bošnjačkog i hrvatskog naroda. Kako kaže, jasno je da bošnjačke političke stranke utvrđuju prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i postižu konsenzus.

"O kakvom god se prijedlogu glasalo Bošnjaci su uvijek bili na jednoj strani, a Hrvati na drugoj. Da li je to po mjeri predstavnika hrvatskog naroda koji se osjećaju diskriminisani i da li će to zadovoljiti njihova prava, to je stvar koji treba Bošnjaci da dogovore sa Hrvatima. Ja koliko vidim Hrvati nisu konsultovani", kazala je Majkić.

Dodaje da RS ima svoj interes u dijelu koji se odnosi na odgovarajuću popunu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Majkić smo pitali i kako će se SNSD postaviti ukoliko SDA, DF, SBB i SDP upute u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji nije usaglašen sa HDZ-om.

"SNSD kao opoziciona politička stranka nema obavezu da glasa ni o jednom zakonu. Drugo, ako se donese takav zakon to znači da neće biti izbora. Naime, ovaj princip zahtjeva izmjene Ustava BiH. U momentu kada ne postoji većina ni za manje ozbiljne stvari jednostavno ne postoji mogućnost da se postigne dogovor", rekla je Majkić.

I ona smatra kako je pojedinim političkim strankama stalo do toga da se izbori ne održe u oktobru i da odgovornost trebaju snositi oni koji predlažu ovakve principe.

"Ako ne dođe do usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH apsurdno je raspisivati izbore. Šta nam vrijedi ako raspišemo izbore, a ne budemo u mogućnosti implementirati izborni rezultat. To je toliko veliki problem da je već prekasno za bilo kakvo ozbiljnije djelovanje. Sve mi to liči na pokušaje nekih stranaka koje nisu sigurne u svoj izborni rezultat da se izbori pomjere, odnosno da se održe zajedno sa narednim lokalnim izborima", zaključila je Majkić.