U studijskoj posjeti Beogradu
0

Majkić: BiH mora voditi kvalitetniju borbu protiv terorizma

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Beogradu da BiH mora voditi kvalitetniju borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, jer je očito da gubi bitku i to može da postane regionalni problem.

Majkićeva je upozorila da BiH nema usvojenu informaciju o stanju sigurnosti za 2011. godinu, kao ni informaciju o tome kako se ispunjava strategija za borbu protiv terorizma.

"Nema garancija da su sigurnosne mjere takve da će spriječiti da se desi novi slučaj napada na neku novu ambasadu ili slično. Da se Gornja Maoča istražila na određeni način ne bi se desio napad na policijsku stanicu u Bugojnu, a da se to istražilo kako treba, ne bi se desio ni napad na Ambasadu SAD", rekla je Majkićeva medijima iz Republike Srpske.

Majkićeva se u okviru studijske posjete Srbiji, na poziv regionalne inicijative SEESAC, kao predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH danas sastala sa predsjednikom Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove Dušanom Bajatovićem i predsjednikom Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Jadrankom Joksimović.

Ona je navela da su na sastanku dogovorene konkretne aktivnosti, koje bi na regionalnm nivou mogle da doprinesu boljoj kontroli prometa naoružanja, ali i efikasnijem radu parlamenata.

"Jačanjem radnih tijela jača se i rad parlamenta u cjelini. To je neophodno na regionalnom nivou. Time bi se podstakle i podigle na viši nivo mnoge značajne inicijative kao što je efikasna kontrola naoružanja, borba protiv kriminala i korupcije, te efikasniji nadzor nad sektorom odbrane i sigurnosti", rekla je Majkićeva.

Ona je navela da je danas dogovorena razmjena posjeta članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i dva odbora Skupštine Srbije - Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbjednosti.

Na prvoj konferenciji, kako je objasnila Majkićeva, koju će organizovati Zajednička komisija za odbranu i sigurnost bit će pozvane i ove komisije koje će aktivno učestvovati u radu, a na osnovu toga bi se organizovali regionalni parlamenatarni skupovi, na kojima bi se raspravljalo o konkretnim temama i donosili zaključci.