BiH
19

Majki Srebrenice sve manje: Umiru bez istine o svojim najmilijim

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Jedanaest puta u godini majke Srebrenice organizuju mirnu protesnu šetnju ulicama Tuzle. Tako već punih 19. godina. Nažalost, sve ih je manje.

Među učesnicima protesne šetnje danas nije bilo Šide Mehanović iz Tegara kod Bratunca. Nana koja je u srebreničkom genocidu izgubila četiri sina, supruga i unuka, preminula je prvog dana Ramazanskog bajrama u 82. godini života.

Njena kćerka Sabaheta Mustafić ispričala je kako je nana Šida ispostila cijeli ramazan, ali da joj je posljednji dan prije iftara pozlilo. Narednog dana prestalo je kucati srce podrinjske heroine, koja je na svakoj protestnoj šetnji nosila uramljenu sliku svojih sinova, supruga i unuka.

Veliki je broj srebreničkih majki koje su preminule, a da nikada nisu saznale istinu o svojim najmilijim. Među živima je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice, koja traga za posmrtnim ostacima sina Nine.

“Teško je se pomiriti sa činjenicom da ni 19 godina poslije genocida nismo pronašle kosti svojih najmilijih. Zločincima se kazne smanjuju, a kosti naše djece su rasute podrinjskim krajevima”, govori Hajra Ćatić.

Bez obzira na vremenske prilike majke Srebrenice će i dalje svakog 11. upozoravati domaću i svjetsku javnost na genocid u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, koji su počinili pripadnici Vojske i policije RS.