Pred dženazu u Potočarima
0

Majke Srebrenice: Živimo s nadom da ćemo pronaći još 1.300 najmilijih

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Majke Srebrenice okupile su se na mirnom skupu u Tuzli tačno mjesec prije kolektivne dženaze u Potočarima.

Preživjele Srebreničanke i ovog 11. jula će biti u Memorijalnom centru u Potočarima gdje će njih 25 ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih za kojima su tragale više od dvije decenije.

Kako godine odmiču sve je manje pronađenih žrtava proteklog rata koje konačan smiraj pronalaze u Potočarima. Ove godine riječ je o 25 osoba čiji su određeni dijelovi tijela pronađeni u nekoj od masovnih grobnica.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Svoj konačan smiraj ovog 11. jula pronaći će i brat Nure Begović Adil Suljić. Pronalazak Adilovih kostiju, tačnije šake uz određene odjevne predmete, njegova majka Đulsa živa nije dočekala.

"Moj brat je iz Srebrenice preko šume krenuo prema Tuzli, međutim, u prvoj zasjedi na Koštan brdu kod Kravica je krvnički ubijen. Prošle godine je pronađena njegova šaka uz gornji dio trenerke, sat, ključeve i cipelu. Odlučili smo se za potvrđivanje identifikacije i ukop ove godine. Teško je i bolno. Imali smo nadu da je živ, ali na kraju je potvrđeno suprotno", rekla nam je Begović.

Nura Begović (Foto: D. Z./Klix.ba)
Nura Begović (Foto: D. Z./Klix.ba)

Majke Srebrenice još uvijek tragaju za više od 1.300 svojih najmilijih. Danas su istakle da i dalje žive u nadi da će ih pronaći u nekoj od masovnih grobnica koje nisu otvorene.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić kaže da Srebreničanke nisu zadovoljne brzinom procesa pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka.

"Proces je još sporiji nakon što je DNK laboratorija preseljena u Haški tribunal. Informacija o novim masovnim grobnicama nema, a nismo zadovoljni ni radom Instituta za traženje nestalih, tamo vladaju brojne nesuglasice, dok nadležna tužilaštva u ladicama drže predmete", rekla je Ćatić.

Hajra Ćatić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Hajra Ćatić (Foto: D. Z./Klix.ba)

Ova majka traga za ostacima svoga sina Nine, a i danas živi u nadi da će ga pronaći.

"Od 11. do 11. mislim da ću ga pronaći, ali ništa se ne dešava. Već 24 godine živim u takvom stanju i samo možete zamisliti kako mi je", navela je Ćatić.

Izeta Alihodžić iz Srebrenice je u genocidu počinjenom u julu 1995. godine ostala bez muških članova uže i šire porodice, a među njima su i sin Senad te muž Ramadan. Tri godine ranije izgubila je i sina Sejdaliju za kojim još uvijek traga.

"Sina i muža sam ukopala, a za Sejdalijom još uvijek tragam. Od kuće je otišao na osiguravanje područja i više se nikada nije vratio. Do danas nisam dobila nikakvu informaciju koja bi pokazala gdje se on eventualno nalazi. Još uvijek se nadam i tražim", istakla je Alihodžić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Majke Srebrenice danas su iz Tuzle poručile da se nadaju da će pravda nekada biti zadovoljena. Istakle su da živote njihovih najmilijih ništa ne može vratiti, ali da bi im satisfakcija u određenoj mjeri bila izvođenje svih odgovornih zločinaca pred lice pravde.