BiH
0

Majke Srebrenice: Umjesto propagande protiv Malkića, smijenite zločince s vlasti

FENA
Majke Srebrenice najoštrije osuđuju kampanju koju uporno vode predstavnici Karadžićevog SDS-a za smjenu načelnika Općine Srebrenica Abdurahmana Malkića, saopćeno je iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Uz zahtjev za smjenu, protiv Malkića je podignuta optužnica za počinjeni ratni zločin na području općine Srebrenica.

Sramno je optuživati načelnika za diskriminaciju nad Srbima kada se zna da su oni većinsko stanovništvo, nakon što su trupe Ratka Mladića zauzele grad počinivši najveći zločin, zločin genocida nad Bošnjacima, smatraju u Udruženju.

"Imamo li mi majke pravo da se požalimo na diskriminaciju prema nama koju već punih jedanaest godina doživljavamo tražeći kosti naših sinova, muževa, očeva, braće i prijatelja kopajući po masovnim grobnicama. I dok smisao našeg tužnog života nalazimo u obavljanju dženaza našim najmilijim, oni koji su učestvovali u njihovom ubijanju ne samo da nisu uhapšeni, oni rade u institucijama vlasti, u policiji, sudstvu. Njihova imena se nalaze na listi 892 počinioca koju je Komisija za istraživanje događaja o Srebrenici predala vlastima RS-a još prije dvije godine", navodi se u saopćenju.

"Zato sljedbenicima Karadžićeve politike poručujemo da smijene s vlasti sve osumnjičene i da hitno uhapse sve ubice naše djece umjesto propagande koju vode protiv načelnika Malkića", stoji u saopćenju Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".