BiH
0

Majke Srebrenice traže da se zločincima sudi u mjestu gdje su počinili zločin

FENA
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Predstavnice srebreničkih udruženja "Majke Srebrenice" i "Žene Srebrenice“ Hatidža Mehmedović i Hajra Ćatić izjavile su Feni da ova udruženja nisu dala saglasnost Tužilaštvu Republike Srbije, ali ni Sudu BiH u vezi s procesuiranjem počinilaca ratnih zločina u Srebrenici, a koji se nalaze na području Srbije.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kaže da je ovo udruženje protiv procesuiranja ratnih zločinaca koji su počinili genocid u Srebrenici u drugim državama.

"Tražimo da se ti zločinci vrate u BiH, i da im se sudi u mjestu gdje su počinili zločin i genocid", izjavila je Mehmedović.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić ističe da njeno udruženje nije dalo saglasnost glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, a ponajmanje srbijanskom tužiocu u vezi s ovim pitanjem.

"Ogorčena sam. Tvrdim da je tu saglasnost dala Munira Subašić. Ona ne može da zastupa sve srebreničke porodice", kazala je Ćatić.

S druge strane, članica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" Šehida Abdurahmanović navodi da je u medijima čula izjavu tužioca u kojoj zahvaljuju ovom udruženju na podršci.

"Znači da se rješavaju ti problemi. Meni je to potpuno logično, ja sam za taj stav da se riješe slučajevi ratnih zločinaca bez obzira na kojoj strani", kazala je Abdurahmanović za Fenu.

Delegacije Tužilaštava BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije nedavno su u Sarajevu razgovarale o konkretnoj saradnji u procesuiranju osoba s dvojnim državljanstvima koje su nedostupne jednoj ili drugoj državi.

Nakon susreta glavnog tužioca BiH Gorana Salihović i specijalnog tužioca Srbije Vladimira Vukčevića rečeno je da je Tužilaštvo BiH pravosuđu Srbije uručilo saglasnost žrtava za procesuiranje dviju osoba zbog ratnih zločina počinjenih u Srebrenici.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović izjavio je da je "velika stvar što su žrtve iz obje države dale saglasnost za takva ustupanja predmeta i "što su na taj način dale legitimitet našim aktivnostima“.