Sastanak u Sarajevu
10

Majke Srebrenice s Kolindom: Naša je stvar kako ćemo koga nazvati prema trenutnim osjećanjima

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnice Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" sastat će se danas s kraljicom Balkana, kako su onomad nazvale predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, a uz ostalo će porazgovarati o "kraljicinim" izjavama u vezi s navodnim prijetnjama od terorizma u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je inicirao ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan del Vechio kada su predstavnice Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" tražile od njega da podrži njihov projekt vezan za godišnjicu presude Radislavu Krstiću za genocid u Srebrenici.

"Prezentirat ćemo rad Haškog tribunala, a posjetit će nas Theodor Meron i drugi tužioci i sudije iz Haga. Oni će studentima iz cijelog regiona obrazlagati s pravnog stanovišta kako su dolazili do dokaza, čime su potkrijepili da je riječ o genocidu, a sve kako bi se upoznali o radu Haškog tribunala", kazala nam je Kada Hotić iz Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

To je, prema njenim riječima, povod današnjeg sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ali će se na stolu naći i mnoge druge teme.

"Studentima će naš projekt biti od koristi zbog struke, ali i da se skrene pažnja na istinu, da se prihvati ono što se desilo u Srebrenici, ali i da shvate šta je najvažnije u vezi s onim kako se dolazilo do dokaza... Na kraju krajeva, mi taj projekt organizujemo kako bismo utjecali na negiranje genocida. Svega ima u našem regionu, a bit će i studenti cijelog regiona", kazala nam je Hotić.

Istakla je da im je drago da se sastanu s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović iz jednog razloga: "Zahvalni smo na njenoj posjeti povodom dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici. Otvoreno i jasno je izrazila poštovanje prema žrtvama, nekoliko puta je ponovila, odnosno priznala, da se u Srebrenici desio genocid".

Međutim, napomenula je da članice Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" imaju primjedbe u vezi s njenim izjavama o terorizmu.

"O svemu ćemo popričati", kategorična je Kada Hotić.

Navela je da su predsjednici Grabar-Kitarović zahvalni zato što je u Potočarima odala počast žrtvama, za razliku od mnogih drugih državnika koji su ostali suzdržani.

"Naša je stvar kako ćemo koga nazvati, prema trenutnim osjećanjima", zaključila je Kada Hotić, dodavši da moramo imati dobre međuljudske odnose s komšijama.