Protestna šetnja u Tuzli
0

Majke Srebrenice podržale tužbu protiv Carle del Ponte

Piše: D. Brkić
Majke Srebrenice u protestnoj šetnji Tuzlom (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Kao i svakog 11. u mjesecu tako su i danas majke Srebrenice i ostalih gradova Podrinja upriličile mirnu protestnu šetnju od platoa na Pingi pa do Trga žrtava genocida u Srebrenici u centru Tuzle.

Zajedno sa majkama u koloni su bili italijanski učenici iz Trsta i Bolonje, te ekipa njemačke televizijske stanice “WDR”, koja priprema dokumentarni film o majkama Srebrenice.

Današnje okupljanje bila je prilika da majke Srebrenice progovore o najavljenoj tužbi protiv nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i posjeti britanskih advokata Hugh Mercera i Jessice Wells, koji će ih zastupati u tužbi.

"Zadovoljne smo što su advokati tu, što su došli na mjesto genocida i što su popričali sa nama. To što je uradila Carla del Ponte, tačnije njena naredba o uništavanju dokaza, odjeće i predmeta koji su vlasništvo naše ubijene djece, je zločin nad zločinima", kaže članica Udruženja "Žena Srebrenice" Nura Begović.

Mirna protestna šetnja majki Srebrenice okončana je učenjem Fatihe za mučki ubijene Bošnjake Srebrenice u genocidu 11. jula 1995. godine.