BiH
4

Majke Srebrenice ogorčene zbog kazni Kosu i ostalim

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić izjavila je za agenciju Anadolija da su preživjeli Srebreničani ogorčeni zbog odluke Suda BiH da Franca Kosa i ostale optužene pripadnike Desetog diverzantskog odreda Vojske RS oslobodi krivice za genocid.

Činjenica da je Sud BiH Kosu i ostalima izrekao ukupnu kaznu zatvora od 142 godine ne zadovoljava majke Srebrenice. “Ja sam strašno ljuta na ovu presudu Suda BiH, pa da su im dali kaznu i od 300 godina. Oni su izbrisali tačku genocida i to za mene nije prihvatljivo. Dužina kazne nije bitna jer se piše samo historija”, kazala je Subašić i poručila.

"Zar nije genocid ubijati djecu, starce, žene, silovati žene. Kopamo djecu sa jednom kosti, sa dvije kosti, djecu bez glava. I sad nema tačke optužnice za genocid. Tako će opet donosti presude. Neće ući u historiju da su osuđeni za genocid, i to je politika i ništa drugo", naglasila je predstavnica preživjelih Srebreničana.

"Mi majke ćemo ovu skandaloznu odluku shvatiti kao političku presudu, a oni koji negiraju genocid i koji ne presuđuju za zločin genocida, genocid im bio u kući. Ti koji rade u Sudu BiH trebaju se zapitati kakvu su grešku napravili i zašto su takvu presudu donijeli i zašto su žrtve ponovo stavili u poziciju žrtve. Gdje je ta pravda”?

Subašić je istakla je da Sud BiH današnjim presudama izgubio svoj kredibilitet i degradirao svoju ulogu u demokratskom društvu.

"Ovim negiranjem genocida mislim da će Sud izgubiti svu onu vrijednost i podršku koju je imao od nas žrtava i od nas majki”, zaključila je predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine današnjom odlukom osudilo je pripadnike Vojske Republike Srpske Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995. godine, ali