Još jedan protest
179

Majke Srebrenice odlaze u Švedsku: Ako će dati nagradu Handkeu, neka je dodijele i Mladiću

M. N.
Srebreničke majke otići će u Švedsku 10. decembra gdje će održati protest povodom dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Kazale su kako u svojoj borbi nisu dobile ničiju podršku, ali da neće šutjeti na nepravdu koju trpe 24 godine.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH kazao je kako su dobili vrlo malu podršku institucija vlasti u BiH i da čak nailaze na otpor.

"Znate da tu ima i onih koji negiraju zločin i daju podršku Handkeu u onom što radi. Ovo je borba žrtava i prijatelja žrtava koji žele ukazati svijetu, ne samo na ono što se desilo u BiH, već da promocija takvih djela budi mnoge širom svijeta. Karadžić i Mladić su idoli mnogim mladim ljudima širom Evrope, a neki čine i zločine poput onog u Norveškoj kada je ubijeno više od 70 mladih ljudi. Ti ljudi dobijaju podršku mladih i na neki način nastavlja se tragedija ljudi, a mi ukazujemo na to da to treba pokušati odstraniti kao karcinom da bi spriječili torturu i posljedice koje smo mi u BiH nažalost doživjeli", rekao je Tahirović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Munira Subašić rekla je kako će zamoliti komitet da sljedeće godine dodijeli Nobelovu nagradu Karadžiću, Mladiću i Miloševiću te na taj način ispune želju zločinaca, negatora genocida i onih koji su počinili genocid.

"Na kraju će se pokazati da su to svijet i Evropa prešutili ili pomogli da se desi genocid nad nama jer smo muslimani. Mi nismo mogle šutjeti jer bi to značilo da odobravamo, digle smo glas koliko god smo mogle, ali svijet je nepravedan prema nama i to osjećamo 24 godine. Ovo je poruka da na prostorima Balkana nije proradila svijest, a bez toga nema pomirenja. Ovo što radim ne radim radi sebe, već radi svojih unuka zbog kojih se brinem kakvu poruku ćemo im mi ostaviti, a kakvu svijet", kazala je Subašić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Istakla je da nemaju podršku nikoga osim kada dođe period glasanja te da je izostala i podrška nevladinih organizacija koje se bore za ljudska prava.

"A ljudska prava su propala, ne samo u BiH, već i u cijeloj Evropi", zaključila je.

Majke su ponovo držale transparente na kojima poručuju "Oni koji vas mogu uvjeriti u apsurde, mogu vas natjerati da počinite zločine", "Dodjela nagrade Handkeu=dodjela nagrade za zločin", "Nagrada Handkeu je nagrada Slobodanu Miloševiću", "Negiranje genocida je posljednja faza genocida"...

Tahirović je pročitao odgovor Komiteta za Nobelovu nagradu na njihovo pismo u kojem se navodi kako suosjećaju i razumiju njihovu patnju, ali da će ostati pri stavu i dodijeliti Nobelovu nagradu Handkeu.