BiH
9

Majke Srebrenice o proslavi Dana RS-a: Dok mi plačemo oni se vesele na krvi naše djece

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na dan proslave neustavnog dana Republike Srpske (RS) grupa majki Srebrenice i članovi udruženja žrtava genocida posjetili su Memorijalni centar u Potočarima, gdje su proučili Fatihu svojim najmilijim koji su stradali u genocidu počinjenom nad Bošnjacima 11. jula 1995. godine.

Ogorčene današnjom proslavom neustavnog dana RS-a, Srebreničke majke kroz suze su poručile da "cijeli svijet zna da je 9. januara odlučeno da se počini genocid nad Bošnjacima u BiH".

Neka nas puste da krvarimo i dalje

"Svi planovi i strateške odluke koje su krojene godinama na taj dan su usvojene. Na taj dan potpisana je odluka da se počini agresija na BiH i genocid u Srebrenici. Taj dan umjesto da se proglasi danom počinjenog genocida u BiH, oni ga proslavljaju, a to im je omogućila međunarodna zajednica koja im daje vjetar u leđa. Međunarodna zajednica je ovdje izgleda samo da kaže: 'Treba neko da snosi odgovornost'. Najbolje bi bilo da nas više niko ne brani, ni međunarodna zajednica, ni Amerika. Neka nas puste da krvarimo i dalje", kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović.

Naglašava da je najtragičnije da se u Srebrenici - simbolu stradanja Bošnjaka danas obilježava 9. januar kao Dan RS-a, iako je on, prema odluci Ustavnog suda BiH, proglašen neustavnim.

"Ovaj 9. januar je stvoren na krvi i genocidu. Nama neko mora reći da li da i dalje živimo u entitetu koji je stvoren na krvi i genodicu ili da se pakujemo i idemo. Svugdje u svijetu se zločinci kažnjavaju, a u BiH se genocid nagrađuje. Nije bila dovoljna kazna što su ubili naše najmilije, nego nas kažnjavaju iz dana u dan sve više. Dok mi plačemo oni se vesele na krvi naše djece. To treba biti sramota za cijeli svijet" naglasila je Mehmedović.

Proslava koja ne vodi ničemu dobrom

Okupljanju u Potočarima prisustvovala je i potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović koja smatra da današnja proslava 9. januara ne vodi ničemu dobrom.

"Zaista nema smisla slaviti na današnji dan kada mi oplakujemo hiljade naših mrtvih. Mnoge majke još uvijek nisu pronašle kosti svojih najmilijih. Moja majka je umrla, a nije dočekala da pronađe kosti svog jedinog sina. Mi svakom Srbinu koji slavi svoju porodičnu slavu danas od srca čestitamo, a ovaj današnji događaj ne treba dozvoliti. Ovdje treba biti na potezu međunarodna zajednica koja djeluje kao nijemi posmatrač. Potrebno je zaustaviti Milorada Dodika kojem je izgleda stalo do novog ubijanja i genocida", smatra Begović.

Srebreničke majke na kraju su osudile i potez člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića na osnovu čijeg je zahtjeva u Banjoj Luci postrojen Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH.