BiH
0

Majke Srebrenice i Žepe u Haagu čekaju objavljivanje presude

FENA
Predstavnice Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa i Udruženja za ugrožene narode prisustvovat će objavljivanju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, najavljenom za 26. februar.

Predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić najavila je kako će činu objavljivanja presude prisustvovati u nadi da neće biti iznevjereni oni čiji su najmiliji stradali u genocidu - najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

  • Idemo u Haag da pokažemo cijelom svijetu i Evropi, koji jedanaest i po godina vode prljavu politiku prema nama, da su žrtve još tu, da su na mjestu događaja i da čekaju pravdu, kazala je Subašić u izjavi za Agenciju FENA.

Uz uvjerenje da će pravda, uz Božiju pomoć, biti na strani žrtava, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa smatra kako je nezamislivo da pravde ne bude.

  • U slučaju da pravde ne bude, onda će se pokazati da su Evropa i svijet saučesnici genocida te da su bili za to da se taj zločin dogodi, kazala je Subašić uz napomenu kako će majke enklava Srebrenica i Žepa biti u Haagu gdje će još jednom tražiti istinu i pravdu.

Subašić je naglasila kako bez pravde nema ni slobode u BiH, te da su istina i pravda potrebne svim bh. građanima kako se ono što se dogodilo nikada i nikome ne bi ponovilo.