BiH
0

Majke Srebrenice i Žepe: Spomenik prešutnom odobrenju zločina

FENA
Odluka Ministarstva odbrane Holandije da svojim vojnicima koji u julu 1995. godine nisu spriječili genocid u Srebrenici otkrije spomen- ploču još je jedan u nizu pokušaja međunarodne zajednice da umanji težinu zločina srpskih snaga pod komandom Ratka Mladića i Radislava Krstića kako bi umanjila teret vlastite odgovornosti za nesprječavanje stravičnih zločina, saopćeno je danas iz Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

U saopćenju se naglašava da holandski vojnici u Potočarima nisu ni pokušali spasiti barem jedan život. Oni su bili neposredni svjedoci stravičnih ubistava, silovanja, razdvajanja porodica, odvođenja dječaka i muškaraca u Bratunac, ubijanja tek rođenih beba...

Majke Srebrenice i Žepe navode da je Ministarstvo odbrane Holandije uništilo videokasetu sa snimcima ubistava Srebreničana, a svojim vojnicima zabranilo da govore o onome šta su vidjeli.

One smatraju da otkrivanje spomen-ploče u Asenu nije više samo izrugivanje žrtvama već politička manipulacija.

  • To je spomenik njihovom sramnom nečinjenju i prešutnom odobrenju zločina. Ovim potezom međunarodna zajednica željela bi okončati priču o Srebrenici i sebe, teretom šutnje koji bi ostavila nekim drugim generacijama, amnestirati za ubistvo hiljada Podrinjaca ubijenih nakon pada Srebrenice, kaže se u saopćenju.

Majke enklave Srebrenica i Žepa poručuju da će tragati za pravdom sve dok odgovorne za zločine i njihove pomagače ne stigne ruka pravde.