BiH
0

Majke Srebrenice i Žepe: Izborom mjesta za konferenciju o Srebrenici još jednom nas vrijeđaju

FENA
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" oglasile su se saopćenjem za javnost u kojem navode da susret visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i premijera RS-a Milorada Dodika, danas na Jahorini, može biti jasna poruka da su zvaničnici RS-a i međunarodne zajednice spremni sarađivati kako bi život u regionu Srebrenice bio poboljšan.

"Međutim ova poruka ima i drugu stranu. Namjerno ili ne, još jednom nas vrijeđaju i ponižavaju zbog mjesta održavanja ove konferencije. Paradoksalno je da se danas o obnovi Srebrenice govori na mjestu odakle su prije 12 godina planirani zločini nad našom djecom. Pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Srbije "Škorpionima", naredbe su dolazile upravo s mjesta gdje se održava današnja konferencija. Možda ovakvim potezom Srbi žele dati do znanja da su nadmoćni nad Bošnjacima i nakon 12 godina, te da se još mogu poigravati sa Srebreničanima kako su se poigravali "Škorpioni" s dječacima prije negoli su ih "hrabro" ubili sleđa", navodi se.

Iz Udruženja navode da se, izborom mjesta za održavanje konferencije, Srbi još jednom ismijavaju javnost i poigravaju se s ljudima koji su preživjeli genocid.

"Ako su prije 12 godina odlučivali na koji način će ubijati našu djecu, kako će danas s tog istog mjesta istinski pomoći ugroženom stanovništvu Srebrenice? Zanimljivo je i to da je noć prije održavanja Donatorske konferencije, na donatorskom koktelu bio prisutan samo jedan predstavnik srpskog naroda, a ljudi i iz reda tog naroda uživat će u donacijama i sredstvima koja budu dodijeljena na toj konferenciji. Nakon svega, sigurno je da se Srbi još smjelo smiju u lice svjetskoj javnosti, a preživjelim iz Srebrenice nanose novu nepravdu i novi bolni udarac", ističe se.