Mirni skup u Tuzli
16

Majke Srebrenice: Gubimo nadu za pronalazak naših najmilijih

Piše: A. K.
(Foto: A. K./Klix.ba)
Majke Srebrenice i ovog 11. u mjesecu su se okupile u Tuzli kako bi podsjetile da još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 1.300 svojih najmilijih. Danas su iz Tuzle poručile da sve manje vjeruju u proces pronalaska i identifikacije svojih muževa, sinova, braće, rođaka...

Protestom šetnjom svakog 11. u mjesecu Srebreničanke napominju da se najstrašniji zločin u vihoru proteklog rata nikada ne smije zaboraviti, ali i nikome ponoviti.

"Mnoge žene su bolesne ili su umrle, a da nisu dočekale pronalazak posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Nažalost, sve sporo ide, a otkako je DNK laboratorija preseljena u Hag nijedan izvještaj vezano za identifikaciju posmrtnih ostataka nije stigao. Ovo je strašno za porodice, gubimo nadu u pronalazak kostiju", kaže predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić te dodaje da se o počinjenom genocidu ne treba pričati samo 11. jula nego i svih ostalih dana u godini.

Da žene Srebrenice nisu same, ni zaboravljene danas je ponovo potvrđeno u Tuzli, jer su se mirnoj protestnoj šetnji pridružili i brojni građani, kao i grupe žena iz Doboja i Banovića.

"U Srebrenicu smo išle, a dolazimo i ovdje. Svaki put želimo biti uz Srebreničanke, a svakog 11. u mjesecu je izuzetno bitno prisjećati se svega. Istina je neophodna svima nama, majkama za smiraj, a nama za budućnost. Neophodno je da znamo kada, kako i gdje se desilo. Tu smo, čekamo i nadamo se da će se ta istina nekada u potpunosti saznati", rekla je Lamija Vatrešmehmedić koja je u Tuzlu stigla uime Medžlisa Islamske zajednice u Doboju.

Na današnjem skupu u Tuzli je izraženo nezadovoljstvo i sporim procesom hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca.