BiH
3

Majke s bebama opet protestovale u Zenici: Žalosno je što ovako tražimo svoja prava

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas se okupilo nešto više od deset porodilja koje su ponovo mirnim protestima skrenule pažnju na sebe zbog kašnjenja isplate porodiljskih naknada.

Mirno okupljanje porodilja koje je trajalo nešto više od 20 minuta okončano je obraćanjem ministrice finansija Zeničko-dobojskog kantona Sabine Heljić koja je kazala da su uplate budžetskim korisnicima i porodiljama izvršene već jučer.

"Jučer je zajedno sa redovnim primanjem budžetskim uposlenicima uplaćena naknada i porodiljama za šesti mjesec. Protekla tri mjeseca smo uspjeli isplatiti bez kreditnih sredstava. U zakašnjenju smo sa isplatom za sedmi mjesec, a nastojati ćemo da do kraja mjeseca, ukoliko se isplati kredit, isplati i sedma tranša. Mi u Vladi smo se trudili da ispunimo naše obećanje, dvije tranše smo isplaćivali za jedan mjesec, a nadamo se da će to biti slučaj i sada", kazala je Heljić.

Adrijana Kolenda je danas ponovo sa svojom bebom pred zgradom Vlade ZDK tražila svoja prava, a istakla je da je zadovoljna današnjim okupljanjem.

"Jučer je uplaćena tranša, a mi je naravno nismo dobili jer je uplata bila kasno izvršena. Zadovoljni smo ovim okupljanjem jer nam je ministrica obećala i isplatu sedme tranše do kraja mjeseca i to je za nas pozitivno", izjavila je Kolenda.

Jedna od okupljenih porodilja bila je i Emina Hadžihalilović koja je izjavila kako je žalosno što majke sa bebama moraju na ovakav način tražiti svoja prava.

"Nažalost, po raznim vremenskim nepogodama mi ovdje moramo dolaziti i ukazivati na problem koji postoji. Žene, majke i djeca su ponovo na marginama svih dešavanja, nema nas ni u izbornim obećanjima. Kako uspjeti sa malom djecom u ovim teškim vremenima, bez naknada, a uprkos obećanjima, ko zna kako idu te isplate i zaduženja. Žalosno je što se majke na ovaj način moraju obraćati i tražiti svoja prava", izjavila je Hadžihalilović.

Porodilje su se nakon mirnih protesta pred zgradom Vlade ZDK uputile prema zgradi Općine Zenice gdje su od nadležnih tražili brži transfer novca na bankovne račune.