|

Majke enklava Srebrenice i Žepe o izjavi Visokog predstavnika

Majke enklava Srebrenice i Žepe o izjavi Visokog predstavnika
0
F
FENA
4.8.2006. u 20:04
0
komentara
0

dijeljenja
Majke enklava Srebrenice i Žepe o izjavi Visokog predstavnika
Udruženje "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", uputilo je otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH Christianu Schwartz-Schiliingu kao reakciju na njegovo neodobravanje objavljivanja spiska imena osoba koje su učestvovale u genodicu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Visoki predstavnik je, na zahtjev za objavljivanje imena, odgovorio kako bi taj korak usporio istragu, te nanio štetu osobama čija se imena nalaze na spisku.

-Pitamo visokog predstavnika i čitavu svjetsku javnost, kako je moguće govoriti o nanošenju štete osobama objavljivanjem njihovih imena, a te osobe su nanijele toliku bol hiljadama žrtava genocida u Srebrenici? Zar pravda ne podrazumijeva to, da te osobe budu izvedene pred lice pravde, a ne da svoje plaće dobivaju od poreznih obveznika BiH, navodi se u otvorenom pismu.

Majke enklava Srebrenice i Žepe smatraju da, neodobravanjem objavljivanja imena osoba koje su učestvovale u genocidu, visoki predstavnik nanosi bol napaćenim žrtvama genocida u Srebrenici te stavlja eventualnu štetu ugleda zločinaca, iznad bola žrtava i težnje za zadovoljenjem pravde, saopćeno je.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.