BiH
0

''Majke enklava Srebrenica i Žepa'': Nezadovoljstvo što će policija RS-a osiguravati dženazu u Potočarima

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Udruženje Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" nezadovoljno je izjavom direktora policije RS-a Uroša Pene da će policija RS-a osiguravati dženazu u Potočarima 11. jula.

"Ogorčeni smo zbog nepravde koja se po ko zna koji put dešava nama, preživjelim iz Srebrenice. Svojim radikalnim izjavama o "nadležnosti policije RS-a da osigurava dženazu u Potočarima 11 jula", Pena je samo potvrdio da odredišni pojedinci i institucije u našoj zemlji još provode genocid nad nama. Jer kako drugačije shvatiti obavezno prisustvo policije RS-a na dženazi u Potočarima?, pitaju se u Udruženju Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Dokazano je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu da je policija RS-a počinila genocid u Srebrenici u julu '95. godine. Zar je po zakonu da ista ta policija koja je ubijala naše najmilije, osigurava dženazu u Potočarima?," pitaju se u Udruženju.

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" je danas u saopćenju izrazilo nezadovoljstvo i zbog izjave Mirka Lujića, direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da SIPA nema nadležnost da osigurava skup u Potočarima.

Kako protumačiti njegovu izjavu nego kao ohrabrivanje Pene i onih iza Pene, koji će zbog nadležnosti i zakona u ovoj zemlji još jednom se u lice nasmijati svjetskoj javnosti, uvrijediti žrtve i napraviti još jedan presedan u historiji čovječanstva: Da ubica "čuva" svoju žrtvu, smatraju u Udruženju Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".