BiH
0

Majke enklava Srebrenica i Žepa: EU neće biti na čast da je vodi Janša

FENA
Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" smatra da Evropskoj uniji neće biti na čast da je od 1. januara 2008. godine vodi Janez Janša.

Povod ovakvom stavu je pismo što ga je slovenski premijer Janez Janša, koji će od 1. januara 2008. formalno biti prvi čovjek EU-a kao predsjednik Evropskog vijeća, poslao predsjedniku Evropske komisije Joseu Manuelu Barrosu, navodeći u njemu "na prvi pogled začuđujuću, ali i sramotnu konstataciju - inicijativu po kojoj bi se Srbiji mogao dati status kandidata za nekoliko mjeseci ili najmanje tokom prve polovine 2008. godine".

U vezi s tim, podsjeća Udruženje, „Fajnensel tajms" je nedavno pisao da će Slovenija iskoristiti svoje predsjedavanje Evropskom unijom da „pritisne Srbiju da se u zamjenu za šansu članstva u EU odrekne Kosova". Janša je tezu o trampi - Kosovo za put u Evropu - pokušao demantirati riječima da „pitanje Kosova nije ono koje bi zaustavilo integracione procese Srbije u EU" posebno što „Srbija uživa slovensku podršku u evropskim integracionim procesima".

Majke enklava Srebrenica i Žepa smatraju da se Janša otvoreno zalaže za nagrađivanje Srbije za sva njena (ne)djela i zločine, uključujući genocid, u ratovima koje je vodila, prvo u Sloveniji, a zatim u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, kao i za aktuelno ispoljavanje istih težnji koje se najočitije konkretiziraju kroz nehapšenje najtraženijih ratnih zločinaca, Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te stalne prijetnje novim prekrajanjem granica pri čemu se kao alternativa za nezavisno Kosovo zagovaraju referendum i otcjepljenje - agresijom i genocidom nastale Republike Srpske.

Takav Janšin stav i prijedlog, zaključuje Udruženje, ne pokazuje ništa drugo, nego da je ono što se nazivalo intervencijom bivše JNA u Sloveniji ustvari bio „dogovoreni rat" između Srbije i Slovenije čiji su ceh kasnije platili Hrvatska, u nešto manjem i Bosna i Hercegovina u obimu najstrašnijih zločina i genocida.

Možda je naša jedina karta za Evropu - Policija Republike Srpske, jer je Evropa čini se naklonjena počiniocima genocida. Ako može Srbija koja je osuđena za nesprječavanje genocida, zašto ne bi mogla i Bosna i Hercegovina s policijom koja je počinila genocid, zaključak je Udruženja.