BiH na 41. mjestu
0

Majkama najbolje u Norveškoj, a najgore u Afganistanu

FENA
Majke žive najbolje u Norveškoj, pokazuje 11-godišnji izvještaj vodeće neovisne organizacije za djecu "Save the Children", koja je Bosnu i Hercegovinu svrstala na 41. mjesto od 160 zemalja, dok je na zadnjem mjestu Afganistan, objavljeno je u utorak.

U izradi godišnjeg indeksa ta organizacija s glavnim sekretarijatom u Londonu, ocjenjuje brojne faktore, pa tako Hrvatska zauzima 27. mjesto u ocjenjivanju kvalitete života majki, a 25. po kvaliteti života žena.

Iza Norveške na 2. je mjestu Australija u grupi razvijenih zemalja, a slijede Island, Švedska, Danska, Novi Zeland, Finska, Nizozemska, Belgija i Njemačka.

Od zemalja u regiji Slovenija je znatno ispred, na 16. mjestu, dok je Austrija zauzela 26., a Mađarska 21. mjesto.

Na 28. mjestu su Sjedinjene Američke Države, a iz regije Srbija je na 26., Bosna i Hercegovina 41., Makedonija 42. i Albanija na posljednjem, 43. mjestu u grupi razvijenijih zemalja.

U drugoj, najbrojnijoj skupni od 77 slabije razvijenih država, Kuba je zauzela prvo mjesto po kvaliteti života majki i žena, a Nigerija je posljednja.

U trećoj grupi svrstano je 40 najnerazvijenijih zemalja i tu kolonu predvode Maldivi, a završava Afganistan ispred kojeg su Niger, Čad i Gvineja Bisao.

U ocjenjivanju organizacija vrednuje pristup obrazovanju, ekonomske mogućnosti i zdravstvenu skrb.

Prošle godina najbolja je bila Švedska, koju je 2010. istisnula Norveška.

Svake godine 50 miliona žena u svijetu rađa bez profesionalne pomoći, a 8,8 miliona djece mlađe od pet godina umire od bolesti koje se lako mogu izliječiti, navodi na svojim stranicama organizacija.

Ovogodišnji izvještaj ističe da je prijeko potrebno osposobiti žensko zdravstveno osoblje koje bi spašavalo živote najsiromašnijih majki, majki koje žive na rubu društva i njihove novorođenčadi te male djece.

Popis je otkrio da gotovo 350.000 žena umire tokom trudnoće i poroda svake godine u nerazvijenim zemljama.

Izvještaj ističe potrebu obrazovanja žena u zemljama u razvoju. O kakvim je razlikama riječ između razvijenog i nerazvijenog svijeta, rječito govori podatak da se prosječna žena u Afganistanu, Angoli, Čadu, Eritreji, Gvineji Bisau školuje manje od pet godina, a u Australiji i Novom Zelandu školovanje prosječne žene traje preko 20 godina.