BiH
0

Majka žrtve "Škorpiona": Ovo je sramota neviđena, kako ih nije Boga strah!

Anadolija
Nura Alispahić (Foto: Anadolija)
Nura Alispahić (Foto: Anadolija)
Srebreničanka Nura Alispahić, koja je na videosnimku koji svjedoči o likvidaciji šesterice zarobljenih civila iz Srebrenice, a koje su izveli zloglasni ''Škorpioni'', prepoznala sedamnaestogodišnjeg sina Azmira, izjavila je danas za agenciju Anadolija da je šokirana oslobađanjem šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Njih je danas u Haškom tribunalu oslobodilo Vijeće holandskog sudije Alphonsa Oriae, naredivši da odmah budu pušteni na slobodu.

"Nema nigdje pravde, niti će je biti. Vidite da rade šta hoće. Ovo je sramota neviđena. Kako ih nije Boga strah", kazala je kroz suze Nura Alispahić za agenciju Anadolija.

Tužilaštvo, kako je konstatirano, nije dokazalo izvan razumne sumnje da su Stanišić i Simatović planirali ili naredili zločine za kojih se tereti.

Tužiteljstvo je teretilo Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojem je cilj bio uklanjanje većine Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. godine.

Optužnica u pet tačaka teretila je Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

U tom poduhvatu bili su, po optužnicu, uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, te vojne i političke vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i komandant paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan.

Haški tribunal je utvrdio da su optuženi, uz ostalo, organizirali sudjelovanje zloglasne Jedinice za specijalne operacije (JSO) tzv ''Jedinice'' u akcijama u Bosanskom Šamcu i Doboju 1992. godine.

Ovi doprinosi pomogli su, kazano je, činjenju zločina u Bosanskom Šamcu i Doboju. No, većina članova Vijeća smatra da pomoć koje su pružili ''Jedinici'' nije bila usmjerena na činjenje kaznenih dijela, uključujući i ubistva i deportacije. Pomoć koju su pružili JSO odnosi se na pomaganje i podržavanje.

Sud je konstatirao da su postojale manje veze između optuženih, policije SAO Krajine i drugih jedinica koje su činile zločine poput Srpske dobrovoljačke garde ili ''Arkanovaca'', ''Škorpiona'' i drugih sličnih jedinca.

No, kako je istaknuto danas u Hagu, optuženi nisu ni u jednom slučaju, kada su pripadnici tih jedinica činili zločine, odigrali ulogu koja bi povlačila kaznenu odgovornost.

''Većina članova vijeća nije mogla zaključiti da su pomagali i podržavali Srpsku dobrovoljačku gardu (SDG), ''Škorpione'', policiju SAO Krajine'', kazao je holandski sudija.