Šta je istina?
112

Majka optužila vaspitačice vrtića u Vogošći za povrijeđivanje djeteta, direktorica sve negira

Piše: L. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije dječijih ruku u modricama uz optužbe na račun vaspitačica vrtića "Al Isra" u Vogošći, redakciji Klix.ba otvorenim pismom se obratila majka dvoipogodišnjeg djeteta čiji identitet je poznat redakciji.

Ona u svom pismu decidno tvrdi da su njenom djetetu povrede nanijele vaspitačice.

"Moju malu, veselu i nevinu bebu od dvije i pol godine je povrijedio neko kome sam ga sa povjerenjem ostavila. Tog dana, utorak 18.septembra, muž oko 17 sati dovodi sina iz vrtića u košulji dugih rukava iako je dan pretopao i kaže da ga je Dženana Bundić, direktorica i vlasnica, sačekala da mu prijavi kako se sin opet povrijedio“ napisala je ona.

Ona je naglasila da su djeca već ranije dolazila sa modricama, ujedima i ogrebotinama koje su pripisivane slučajnosti i igri.

Ispitivanje djeteta

"Podvrnula mu je samo prvi dio košulje oko zapešća gdje se vidjelo samo par ogrebotina, izražavajući žaljenje zbog toga sa opravdanjem da je vjerovatno gurnuo ruku kroz ogradu, ali da tete nisu vidjele tako da nisu sigurni, da su se strašno nasikirala i ona i teta zbog čega su morale popiti nešto za smirenje, a kako je njoj to javljeno otprilike sat i po prije nego što je muž došao da preuzme sina", navela je ona u svom pismu.

Misleći da je to sve, a obzirom da se stvorila gužva u hodniku vrtića, kako je rekla, otac djeteta je napustio vrtić. Pri presvlačenju djeteta u kući, majka je primjetila više povreda na ruci dječaka.

Na pitanja roditelja o povredi, kaže, dijete nije odgovaralo, te je tek nakon dva do tri sata dječak izjavio da ga je teta iz vrtića vukla za vrat i ruku u sobu.

Roditelji su, navodi ona, u nevjerici nastavili ispitivati dijete, na šta je dječak potvrdio svoju izjavu te je dodao da je plakao.

"Kako smo se osjećali ja i muž u tom momentu ne mogu nikome opisati, usaglasili smo se da je sin još mali i da su to ozbiljne optužbe koje treba provjeriti, te smo odlučili odmah otići u hitnu službu“ rekla je majka djeteta.

Iz doma zdravlja su ih uputili na pedijatrijsku kliniku, gdje su doktori odmah izjavili da je povreda nanešena stiskom ruke. Nakon pregleda, roditelji su slučaj prijavili policiji.

Direktorica se, kaže ona, javila dan poslije oko 11 sati, te se izvinila, pravdajući se da je obavila razgovor sa sve tri tete koje su navodno ostale sa djecom, te nijedna nije htjela priznati da je povrijedila dijete.“ Majka je prilikom izjave policiji insistirala na pribavljanju telefonskih razgovora, tvrdeći da su oni ključni dokaz u čitavoj situaciji.

"Sutradan neslužbeno saznajemo da direktorica nakon što je saznala da smo je prijavili mijenja priču tvrdeći da se to kod njih nikad nije desilo, te da je dijete dovedeno kod njih u tom stanju", navela je ona.

Verzija direktorice

Direktorica vrtića Dženana Bundić za Klix.ba je izjavila kako je i prije imala nesuglasica sa roditeljima spomenutog djeteta.

"Njihov otac je došao da ih upiše u vrtić prvog juna te je tada imao povrijeđeno oko. Na moje pitanje koji je uzrok povrede, rekao je da mu je dijete slučajno ugasilo cigaru u oko. Djeca su upisana u vrtić prvog juna te su u junu dolazili samo dva tri sata dnevno, dok zadnju sedmicu juna uopšte nisu prisustvovali. Želim naglasiti da je tada po njih dolazila njihova nana, a ne roditelji, te je ona više puta nasilno pokušala ući u vrtić. U julu je dolazila samo curica, a dječaka nismo vidjeli do augusta, pod izlikom da je bolestan. U augustu su ih slali samo deset dana, te su se zatim javili i rekli da idu na godišnji odmor i nisu se pojavili do 17. septembra"", kazala je Bundić.

Na upit da li je dijete 17. septembra imalo povrede koje su otkrivene i prijavljene 18., ona je kazala "Nismo vidjeli povrede jer je dječak nosio duge rukave i nismo ga presvlačili taj dan."

Bandić je također naglasila da je aktivirala socijalnu službu i da je u stalnom kontaktu sa policijom, te da je dokumentovala sve prijetnje koje su joj upućene preko poziva i društvenih mreža.

"Dobila sam podršku od roditelja djece iz vrtića, te smo radi sigurnosti djece ali i naše sopstvene sigurnosti zvali patrolu koja od jutros stoji ispred vrtića. I ja i ostale uposlenice smo spremne ići i na poligraf laži i dokazati kako nismo krive", zaključila je ona.