BiH
221

Majka i sestra ubijenog Mirze Raščića uoči presude: Tražimo pravdu jer istinu znamo

Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Sarajevu sutra će biti izrečena presuda Izudinu Tahiroviću koji je 16. aprila prošle godine pucajući iz pištolja ubio navijača Plavih Mirzu Raščića. Majka i sestra ubijenog Mirze, Ilvana i Zerina, zamolile su sve prijatelje, roditelje, rodbinu i osobe dobrog srca da ih podrže sutra svojim prisustvom u i ispred suda.

"Šta da vam kažem? Teško je to, vjerujte mi. Meni i kćerki dragi Allah je dao veliko iskušenje. Izgubile smo sina i brata brutalnom voljom jednog pojedinca. Naš Mirza je bio dobar čovjek, osoba koju svi voljeli. Bio je dobro dijete, školarac, student i radnik, sportista i humanitarac", kazala je Mirzina majka.

Podsjetila je kako je Mirza volio fudbal kao i većina i da je volio Želju na čije je utakmice redovno išao i radio volonterski na organizaciji utakmica.

"Oko sebe je uvijek imao krug prijatelja. Bio je rado viđen u društvu i rado pozivan u društvo. Zašto? Nikada nikoga nije vrijeđao, poštovao je svakoga od najmlađeg do najstarijeg. U našem naselju svi su ga znali kako osobu dobrog srca. Uvijek srdačan", kazale su majka i sestra.

Mirza je pomagao u mnogim humanitarnim akcijama. Ilvana i Zerina s ponosom ističu kako je njegova krv nebrojeno puta spasila živote mnogim ljudima jer je bio dobrovoljni darivalac krvi. Također, bio je učesnik Marša mira nekoliko puta, te je radio u akcijama pomoći siromašnima i osobama s poteškoćama u razvoju. "I tog kobnog dana pomagao je Izudinu Tahiroviću da se oporavi nakon tuče, podigao ga, našao mu zub i brisao mu krv. A šta je Izudin uradio, kako se zahvalio našem Mirzi? Uzeo pištolj i oduzeo mu mladi život. To je istina. Mučki i na svirep način prekinuo njegov mladi život. Od tog dana dana ja i kćerka tražimo pravdu jer istinu znamo", kazala je majka.

Mirzine majka i sestra pozvale su sve "dobre ljude, prijatelje, rodbinu, roditelje i osobe dobrog srca i koje imaju savjest" da ih podrže u njihovoj borbi za pravdu i dođu u ili ispred Kantonalnog suda u Sarajevu u ponedjeljak, 14. novembra u 13 sati kada je zakazano izricanje presude.

"Tražimo najstrožiju kaznu da se više ne ponavljaju slučajevi u kojima se pojedinci bahato ponašaju i uzimaju mlade živote. Zaustavimo nasilje zvano bahatost i samovolja jer svakome se može desiti ono što se desilo našoj porodici", poručila je porodica Raščić.