Potkrijepila dokumentima
146

Majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju reagovala na tvrdnje Ministarstva obrazovanja KS

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Rješenje Općinskog suda o mjeri osiguranja
Samohrana majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju kojima nije omogućeno angažovanje asistenta u privatnom vrtiću poslala je demant na saopćenje Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u kojem tvrde da nemaju zakonsku mogućnost finansiranja radnika u privatnim ustanovama.
Majka je redakciji Klix.ba poslala dokumente koje je ranije uputila Ministarstvu i odgovor ove institucije za koje tvrdi da dokazuju suprotno navodima Ministarstva. Odnosno da dokumenti dokazuju da ona želi upisati djecu u vrtić JU Djeca Sarajeva, te da je obavijestila Ministarstvo da u ponudi vrtića u široj okolici uopće nema vrtić JU Djeca Sarajeva.

"Dakle, ne samo da mi nisu ponudili upis u javnu predškolsku ustanovu, nego su direktno odbili moj Prigovor kojim tražim upravo to!", napisala je majka M.M.

Naglašava da tvrdnje Ministarstva o redoslijedu radnji i insistiranju na pohađanju odabrane privatne predškolske ustanove, pored toga što se odnose na prethodnu školsku godinu, su netačne i zlonamjerne. Kao dokaz priložila je Rješenje Općinskog suda u Sarajevo o mjeri osiguranja. Objavljujemo najvažnije dijelove.

"Poštujući pravila Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, izražena u Konkursu za upis djece u predškolske ustanove, trećepredlagateljica je upravo i poduzela sve radnje koje se od roditelja očekuju. Kako je elektronski evidentirala ljekarsku dokumentaciju ua malodobnu djecu, te njihovo zdravstveno stanje dodatno pojasnila, to su mldb. predlagatelji i dobili dodatne bodove, te im je na rang listama dodijeljeno prvo i drugo mjesto", stoji u Rješenju Suda.

Sud navodi da je na roditeljima, a prema Konkursu, na roditelje u pravo izbora, a u skladu sa slobodnim mjestima, da li će za svoju djecu odabrati privatnu ili javnu ustanovu.

"Trećepredlagateljica je prije samog odabira iskazala interesovanje za JU 'Djeca Sarajeva', ali joj je u njihovom odgovoru objašnjeno da se u javnoj ustanovi djeca s teškoćama u razvoju primaju samo na poludnevni boravak... te da je broj asistenata koji bi trebali početi s radom od septembra 2022. godine ne pokriva realan broj djece. Navedeno je trećepredlagateljicu upravo opredijelilo da se odluči za privatnu predškolsku ustanovu, na cjelodnevni boravak", navodi se.

Sud u nastavku ističe da poludnevni boravak djece u redovnoj predškolskoj ustanovi nije niti preporučen od strane nadležnih ljekara, jer bi takav boravak u vrtiću, doveo do usložnjavanja zdravstvenih problema djece, jer treba imati u vidu probleme sina M.M. sa ishranom i probavom, te njegovo recidivirajuće povraćanje.

"Prema ljekarskim mišljenjima djeci se preporučuje ili upis u redovan vrtić uz asistenta ili upis u Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece s teškoćama, a ne kombinovanje te dvije vrste predškolskog programa na dnevnoj osnovi. Sud cijeni da kod postojanja, preporuka više nadležnih ljekara, kako od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, tako i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, takve preporuke ne mogu biti predmetom preispitivanja od strane lica koja nisu liječničke struke", navodi se.

U nastavu stoji da protivnici osiguranja nisu poduzeli sve mjere kako bi umanjili ili spriječili nastanak štete za predlagatelje.

"Sud nadalje cijeni da e-mail odgovor prvoprotivnika kojim trećepredlagateljici odgovara da djecu upiše u JU 'Djeca Sarajeva" u vrtić Dječiji grad, pa da će Ministarstvo u tom slučaju dostaviti dodatnu saglasnost za angažovanje još jednog asistenta u JU 'Djeca Sarajeva', nije izraz činjena prvopredlagatelja u cilju otklanjanja štete koja može nastupiti za predlagatelje, odnosno nije nastojanje da se poduzme sve iz nadležnosti, kako bi se šteta za djecu umanjila, naročito jer je Ministarstvo već upoznato da predlagatelji nisu u mogućnosti zbog zdravstvenog stanja prihvatiti upis u JU 'Djeca Sarajeva' na poludnevni boravak uz tek obećanje da će dobiti jednog asistenta", navodi se u Rješenju Suda.