BiH
84

Majka dječaka kojeg su ubili Škorpioni: Medićeva nesreća je Božija pravda

Piše: N. J.
Slobodan Medić
Slobodan Medić
Pogibiju Slobodana Medića, zloglasnog komandanta srbijanske ratne jedinice "Škorpioni", majka jedne od njegovih žrtava, Nura Alispahić, doživjela je kao Božiju pravdu za zločine koje je činio.

Medić (47) je zajedno sa svojom suprugom Ljiljanom (45) i sinom Dražom (17) poginuo u saobraćajnoj nesreći 31. decembra na lokalnom putu Sremska Mitrovica - Veliki Radinci u Srbiji. U njihov automobil Toyota udario je Renault za čijim volanom je bio Dejan K. (28), a koji je u nesreći lakše povrijeđen.

Medić, koji je osuđen u Beogradu na 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u našoj zemlji, je u trenutku nesreće bio na produženom slobodnom vikendu, koji su mu nadležni odobrili tokom novogodišnjih praznika. Podsjetimo, ovaj nekadašnji komandant zloglasne srbijanske jedinice Škorpioni osuđen je 2007. godine u Beogradu na 20 godina zatvora zbog ubistva šestorice bošnjačkih civila kod Trnova.

Uhapšen je 2005. godine u Šidu (Srbija), gdje je živio, nakon što je snimak egzekucije srebreničkih Bošnjaka prikazan u Hagu tokom suđenja Slobodanu Miloševiću.

Među ubijenom šestoricom Bošnjaka u Trnovu bio je i 16-godišnji Azmir Alispahić, čija je majka Nura Medićevu saobraćajnu nesreću doživjela kao Božiju pravdu.

"Ima pravde! Bog je dao tako da i on pogine, kao što je mučio i ubio moje dijete. Kada sam mu išla na suđenje u Beograd klela sam ga, da i on od svog djeteta doživi moju sudbinu. Rekao mi je tad da ga ne kunem, a ja sam mu rekla da ću ga kleti kud god hodam. Iz ovoga se vidi da ima pravde i da je Bog tako učinio kad već niko drugi nije mogao da ga kazni za ono što je činio", kazala je Nura za Klix.ba.

Nakon ove nesreće s razlogom se postavilo pitanje kako je moguće da ratni zločinci imaju pogodnosti i slobodne vikende.

Poznata srbijanska aktivistkinja za ljudska prava Nataša Kandić za Klix.ba je kazala da je razočaravajuće i zapanjujuće to što je Medić dobio slobodne dane za Novu godinu.

"Ne znam šta kaže zakon i da li je Medić mogao imati te pogodnosti s obzirom na to da je u zatvoru od 2005. godine i odležao je više od trećine kazne, no zasigurno je razočaravajuće da ga puste da slavi Novu godinu, ako se zna da je on svojim žrtvama i članovima njihovih porodica uskratio tu mogućnost", kazala je Kandić.