|

Majda Zuhrić je majstorica dekupaž tehnike koja teži samostalnosti

Majda Zuhrić je majstorica dekupaž tehnike koja teži samostalnosti
23
Klix.ba
25.12.2017. u 11:45
0
komentara
23

dijeljenja
Majda Zuhrić je majstorica dekupaž tehnike koja teži samostalnosti Majda Zuhrić
Majda Zuhrić rođena je 1987. godine u Mostaru. Putem udruženja "Sunce" iz Mostara koje u saradnji sa češkom nevladinom organizacijom "People in Need", savezom Sumero i udruženjem "Zajedno" iz Banje Luke implementira projekat “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH“, Majda je dobila priliku da uz asistenciju socijalnih radnika razvija svoje intelektualne i socijalne vještine i osposobi se za samostalan život u lokalnoj zajednici.
"Otkako dolazim u Udruženje 'Sunce' osjećam se mnogo sigurnijom u sebe. Pomogli su mi da upišem i završim osnovnu školu, a sada evo jedva čekam da steknem diplomu srednje trgovačke škole koju pohađam", navela je Zuhrić koja je majstorica dekupaž tehnike i nada se skorom stalnom zaposlenju.“Moja želja je da dobijem stalno zaposlenje i priliku da budem kao i drugi ljudi. Zahvaljujući svemu što radimo u udruženju, osjećam se zaista korisno i veliko hvala svim asistenticama koje mi pomažu“, rekla je Zuhrić.

U okviru projekta “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH“ koji finansira Češka razvojna agencija, realizira se i kampanja “Neovisan život i uključenost u zajednicu: Moje pravo, moja potreba, naše mogućnosti!”, čiji je cilj predstavljanje ličnih priča osoba sa intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini, koje su do sada uglavnom završavale u institucijama zatvorenog tipa gdje često nisu mogle dostići svoj puni potencijal. U posljednjih nekoliko godina zahvaljujući projektima kao što je ovaj, u pojedinim lokalnim zajednicama osobama sa intelektualnim teškoćama pružena je prilika da žive samostalno u stambenim zajednicama.

Osobe sa invaliditetom koje se smatraju uspješnim generalno prihvataju svoje invalidnosti kao jedan aspekt onoga ko su, ne definišu se svojim invaliditetom, priznaju da nisu odgovorni za svoju invalidnost i znaju da nisu inherentno oštećeni.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.