Zima još ne želi otići
1

FOTO / Maj je. Na Igmanu i Bjelašnici pada snijeg

Sarajevo-x.com
Građani BiH s nestrpljenjem očekuju lijepo vrijeme, sunčane dane i toplo ljeto, međutim, zima još ne želi "spakovati kofere" i otići. Planine Igman i Bjelašnica osvanule su prekrivene snježnim prekrivačem. Temperatura na Bjelašnici iznosila je minus pet stepeni.
Snijeg na Igmanu u maju
Snijeg na Igmanu u maju
Tmurni oblaci nadvili su se jutros nad našom zemljom. Mjestimična kiša i prohladno vrijeme iznenadili su građane BiH koji se već pripremaju za ljeto, a zimsku odjeću su još davno spakovali.

Da zima još nije otišla pokazala nam je zabijelivši bh. planine. Na Igmanu i Bjelašnici je tokom noći i jutros napadalo nekoliko centimetara snijega.

Jutrošnje fotografije s planine Igman
Jutrošnje fotografije s planine Igman
Temperatura zraka u 8 sati na Bjelašnici je iznosila minus pet stepeni, u Han-Pjesku 0, na Sokocu tri, u Sarajevu pet, Bugojnu, Gradačcu, Mrkonjić-Gradu i Goraždu šest, Bihaću, Jajcu, Derventi i Srebrenici sedam, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Livnu, Sanskom Mostu, Doboju, Bijeljini i Drvaru osam, Zvorniku i Bileći devet, Trebinju i Prnjavoru deset, dok je u Mostaru, Stocu i Neumu izmjereno 13 stepeni.

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 947 milibara, za pet milibara je viši od normalnoga i sporo raste.

Zima još nije spakovala kofere
Zima još nije spakovala kofere
Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje u centalnim djelovima uz nešto više oblačnosti može pasti i malo kiše.

Tokom dana očekuje se prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar u Bosni umjeren sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Najviša dnevna temperatura od 10 do 20 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.