{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maida Ćupina svjedočila o seksualnom zlostavljanju i torturama

F
10.7.2008. u 21:56
0
5
Maida Ćupina svjedočila o seksualnom zlostavljanju i torturama
0
Maida Ćupina svjedočila o seksualnom zlostavljanju i torturama
Maida Ćupina, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću, ispričala je kako je dva puta silovana u Nevesinju tokom 1992. godine.
Tužilaštvo BiH smatra da su obojica optuženih, kao pripadnici policije, učestvovali u protjerivanju, prisilnim nestancima, ubistvima, silovanjima i zatvaranjima Bošnjaka i Hrvata s područja Nevesinja. Ćupina se prisjetila oba silovanja, te rekla ime jednog od navodnih počinilaca, saopćio je BIRN - Justice Report.

"Moj silovatelj je Milan Andrić. Dao mi je dugme, govoreći da je to znak da me niko više neće dirati. Vrlo često sanjam to dugme i vrištim u snu", ispričala je istaknuvši da je ime silovatelja saznala naknadno od "jednog prolaznika", ali da mu dobro pamti lik.

Prvi put je seksualno zlostavljana u svojoj kući 14. aprila 1992. godine kada su vojnici tražili njenog muža Muju.

"Grupa naoružanih vojnika upala je u kuću i tražila mog muža Muju. Nije bio tu i ja sam morala poći sa njima da ga tražim, dok su trojica vojnika ostali u kući sa mojom kćerkom kojoj je tada bilo osam godina", prisjetila se Ćupina.

Jedan od vojnika, kako je rekla, ju je upozorio da prije nego su krenuli da njegovi ljudi znaju koliko mogu čekati dodavši "Znate da je i vaša kćerka sa njima". Nakon što su našli Muju Ćupinu vojnici i Maida su se vratili u kuću gdje su zatekli onesviješćenu kćerku, a ispred kuće kombi sa zatamnjenim staklima kojim je kasnije odvezen njen muž i još jedan komšija. "Vojnici su me tad u kući seksualno zlostavljali. Govorili su da Mujo ima zgodnu ženu.... Kad su otišli, uzela sam svoje djete i sjela ispred kuće na stepenice. Jedna komšinica mi je donijela limunadu da se osvježim", kazala je Ćupina.

Mujo se vratio pretučen i ponovno odveden 16. juna 1992. godine. "Došla su dva uniformisana lica, pretresli kuću tražeći radio stanicu koju nikada nismo imali. Tada odvode Muju. Istrčala sam na ulicu i vidjela predratnog policajca, Đeru Đerića, kojeg su ti vojnici oslovljavali sa komandire", kazala je svjedokinja dadavši da se vratila u kući i "sjedila i čekala je da ga vrate". "Onda je došla komšinica Desa Vasković. Mojim roditeljima je rekla da su Mujino tjelo našli iza zgrade policije, zajedno s tijelima Redže Trebovića i Nafije. Rekla je da su se komšije koje blizu žive žalile jer su leševi puni muha koje im ulaze u kuću", kazala je Ćupina dodavši da su joj ovo roditelji ispričali tek kada je cijela porodica izišla iz Nevesinja.

Maida Ćupina je otišla iz Nevesinja zajedno s djecom i roditeljima desetak dana nakon što je njen muž odveden. Izašli su tako što su kamionom preveženi do linije razgraničenja između srpske vojske i Armije BiH.

"Megafonom smo obavješteni da Bošnjaci dođu ispred općine i da će biti prebačeni na drugu teritoriju. Ukrcali su nas na kamion. Došli smo do Pobrića gostione, iznad sela Busak. Mislim da nas je bilo 43. Kada smo krenuli, počela je pucnjava. Neki su pobijeni, a neki su naišli na mine i tako poginuli", kazala je svjedokinja. Nju i još dvije žene zaustavili vojnici i odveli u šumu, naredili im da se skinu i "obavili svoj posao". Svjedokinja ističe da je nakon izlaska iz Nevesinja "čula različite priče o stradanju muža", a jedna od njih je da ga je "Krsto Savić pokosio rafalom nakon što je on pokušao pobjeći iz stanice policije". Do danas ne zna šta je bilo sa njenim suprugom. Nastavak suđenja zakazan je za 16. juli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: