U vrtiću "Leptirić"
0

Mahmutović pozvala policiju na roditeljski

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Roditelji djece koja pohađaju vrtić „Leptirić“ u sarajevskoj općini Centar okupili su se sinoć ispred ovog objekta kako bi održali sastanak sa direktoricom Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ Arzijom Mahmutović, koja je prije susreta sa roditeljima pozvala policijsko obezbjeđenje.

Roditelji su se okupili kako bi preuzeli dokumentaciju o radu javne ustanove, a koja je zatražena na ranijem sastanku sa direktoricom i ministrom za obrazovanje Kantona Sarajevo Safetom Kešom.

„Bili smo nemalo iznenađeni kada smo vidjeli policiju kako čuva direktoricu i objekat. Smatram da smo mi, roditelji, civilizirana grupa građana od koje ne treba niko strahovati. Mi samo želimo dobiti relevantne informacije koje se tiču dobrobiti naše djece“, ispričala nam je Vesna Vlašić- Jusupović, majka djece koja idu u vrtić „Leptirić“.

Prije sinoćnjeg sastanka, direktorica je izričito zabranila prilaz novinarima, a određeni broj roditelja odbio je da prisustvuje roditeljskom sastanku pod policijskom prismotrom.

„Naše nezadovoljstvo proizlazi iz činjenica da ne postoji komunikacija između roditelja i ustanove kao ni transparentnost u radu. Često nismo u prilici da dobijemo informacije koje se direktno tiču boravka naše djece u vrtiću“, ističe ona.

Kao što je i obećano, roditeljima je sinoć dostavljen dio dokumentacije o poslovanju JU „Djeca Sarajeva“, a drugi dio bit će predat tokom dana.

„Tražili smo odgovore na pitanja o poštivanju standarda i normativa u vrtićima, načina na koji ustanova sklapa ugovore sa kooperantima. Na primjer, naša djeca su osigurana kod firme ASA osiguranje, a imamo saznanja da je ugovor sklopljen bez tendera. Također smo tražili informaciju o proslavljanju vjerskih, državnih i ostalih praznika“, objasnila je Vlašić- Jakupović.