BiH
229

Mahmutćehajić: Odluka o Stocu je fer i korektna, tražit ćemo od Parlamenta BiH da preispita rad CIK-a

Piše: El. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Apelacioni odjel Suda BiH donio je odluku kojom se glasačima koji svoje pravo glasa ostvaruju putem pošte omogućava da glasaju na ponovljenim izborima u Stocu. Inicijativa za Stolac pozdravila je ovu odluku, a Demir Mahmutćehajić rekao je za Klix.ba kako su prilično zadovoljni ovom odlukom

"Ovo je prva žalba koju je Centralna izborna komisija prihvatila, razmotrila i donijela odluku. Prilično smo zadovoljni ovom odlukom jer je ona fer i korektna i omogućuje glasačima koji su registrovani da na ponovljenim izborima glasaju putem pošte", rekao je Mahmutćehajić.

Sud je uvažio jednu od pet žalbi koje je Inicijativa za Stolac uložila na odluku Centralne izborne komisije o poništenju izbora u Stocu. Odluke o preostale četiri žalbe očekuju se uskoro.

"Jedan od tri uslova koja smo mi postavili da bi ponovljeni izbori bili fer i korektni je ovom odlukom uklonjen. Kako će se sada CIK postaviti prema ovome ne možemo ni pretpostavljati ali ćemo pratiti njihov dalji rad po ovom pitanju", rekao je Mahmutćehajić.

Inicijativa za Stolac će također tražiti od Parlamenta BiH preispita rad CIK-a.

"U ponedjeljak smo predali još jednu krivičnu prijavu protiv Stjepana Boškovića koji se lažno predstavlja kao načelnik općine Stolac i koristi sve privilegije načelnika iako nema taj mandat. Također čekamo tri odluke Ustavnog suda o prvoj odluci CIK-a vezano za skidanje Inicijative za Stolac sa liste i uskraćivanje prava građanima da imaju svog kandidata", rekao je Mahmutćehajić.