Potpredsjednica FBiH
2

Mahmutbegović: Viškovićeva ostavka je korak na prevazilaženju ratnog naslijeđa

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović upozorila je danas da Bosna i Hercegovina ne može postati članica Evropske unije (EU) sa entitetskim premijerom koji se dovodi u vezu s ratnim zločinima.

"Prijatno sam iznenađena opredijeljenošću premijera entiteta RS Radovana Viškovića za uklanjanjem svih prepreka na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU. Podržavam Viškovićevu ocjenu da Bosna i Hercegovina sa visokim predstavnikom ne može postati članica EU, pa ne sumnjam da će vlasti entiteta RS u narednom periodu konačno početi poduzimati korake na ispunjavanju ciljeva iz Programa 5+2, koji su preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika", navodi Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta.

Istovremeno, ističe da je zaživljavanje vladavine prava, sa posebnim akcentom na procesuiranje ratnih zločina, jedan je od ključnih prioriteta EU iz Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo.

"Stoga bi bilo nemoguće da Bosna i Hercegovina postane članica EU ukoliko neku od ključnih pozicija u institucijama vlasti, poput predsjednika entitetske vlade, obnaša osoba za koju se na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, sumnja da je odgovorna za izvršavanje ratnih zločina i njihovo prikrivanje", podsjeća potpredsjednica Federacije BiH.

Kako nadalje navodi, zatvaranje Ureda visokog predstavnika nije među prioritetima Evropske komisije, "ali jačanje vladavine prava, procesuiranje ratnih zločina i poduzimanje konkretnih koraka na prevazilaženju ratnog naslijeđa jesu, očekujem od vlasti entiteta RS da hitno poduzmu korake na prevazilaženju tih izazova".

"Prvi korak na tom putu bi bila hitna ostavka premijera Viškovića, jer Bosna i Hercegovina sigurno ne može napredovati na evropskom putu niti pretendovati na članstvo u Evropskoj uniji sa osobom koja obnaša funkciju entitetskog premijera, a koja se nedvosmisleno dovodi u vezu sa ratnim zločinima", poručila je Mahmutbegović.