Kritika retorike
69

Mahmutbegović: SDA je najjača stranka u BiH i Željka Cvijanović ne može ništa diktirati

A. D.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Izjave potpredsjednice SNSD-a Željke Cvijanović usmjerene protiv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ukazuju da u SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom i širenjem netačnih tvrdnji, navela je potpredsjednica SDA i FBiH Melike Mahmutbegović.
"U vezi sa rječnikom kojim se u svojim izjavama koristi Željka Cvijanović, takav rječnik nije primjeren jednoj predstavnici u institucijama, jer granični sa uličnim govorom. Kada krene da se obraća najjačoj političkoj stranci u Bosni i Hercegovini i njenom predsjedniku, Cvijanovićeva treba da dobro smisli i pazi šta će i kako će reći, jer se ovakvim istupima sramoti", kazala je Mahmutbegović.

Što se tiče njene tvrdnje da SDA treba da se bavi samo Federacijom, to je, kaže, potpuno deplasirana i neutemeljena teza. SDA je, tvrdi, jedina stranka u državi, koja ima izabrane zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH iz oba entiteta. A i sve druge stranke bi trebale zastupati interese svih građana i naroda, a ne samo građana svoje izborne jedinice, poručila je.

"SDA je najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini i ne može Željka Cvijanović diktirati SDA ništa, a posebno ne da se krši princip vladavine prava. SDA neće diktirati kadrovsku politiku SNSD-u, niti namjerava određivati ko će biti novi mandatar, ali tražimo od njega da poštuje Ustav i zakone, da poštuje vladavinu prava kao osnovnog postulata svakog civilizovanog i demokratskog društva. Jedini izvor blokada u formiranju vlasti je bilo SNSD-ovo rigidno odbijanje da se poštuju zakoni. Sada najavljuju i još neka uslovljavanja, sa očiglednim ciljem opstrukcije i političke destabilizacije. Pozivamo ih da prestanu da to rade i prihvate politički dijalog u okviru vladavine prava, kako bi se nastavili stabilizacijski i reformski procesi potrebni građanima Bosne i Hercegovine", poručila je Mahmutbegović.