Predugo se čekalo
0

Mahmutbegović: Presuda Mladiću minimum pravde za žrtve i njihove porodice

FENA
Melika Mahmutbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Melika Mahmutbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović smatra da današnja presuda zločincu Ratku Mladiću predstavlja minimum pravde na koju su žrtve i njihove porodice nažalost predugo čekale.

"Mi u BiH koji smo preživjeli period 1992-95. , svjesni smo odavno da ne postoji adekvatna kazna za počinjene zločine, kazna koja bi mogla vratiti u život desetine hiljada nevino stradalih žrtava tokom agresije na BiH. Svi smo svjesni da ova presuda neće oživjeti mrtve, neće porodicama pomoći da imaju mirnije snove i njihova bol neće prestati, neće im vratiti razrušene domove i snove, ali je ipak djelimična satisfakcija za ono što su doživjeli tokom agresije", ističe potpredsjednica FBiH.

Ona je sigurna da maksimalnu kaznu, koja je izrečena Mladiću, "podržavaju svi ljudi na našim prostorima, svi kojima je stalo do istine i pravde jer je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduslov za politiku pomirenja i stabilizaciju odnosa u BiH".

"Presuda Ratku Mladiću takođe je i opomena svima koji još uvijek veličaju ratne zločine, da njihova politika nije prihvatljiva, da je opasna i da je i na ovaj način, ponovo međunarodno okarakterizirana kao zločinačka", rekla je Mahmutbegović povodom današnje presude Ratku Mladiću, kojeg je Međunarodni sud u Haagu osudio na kaznu doživotnog zatvora, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću FBiH.