BiH
0

Mahmutbegović i Drljača: Porodilje ne smiju biti tretirane kao socijalne kategorije

FENA
Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović primila je danas delegaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na čelu s resornim ministrom i zamjenikom premijera Federacije BiH Veskom Drljačom.

Jedna od tema razgovora bila je problematika porodiljskih naknada u FBiH čija visina, prije svega zbog podijeljene nadležnosti između kantona i Federacije BiH te različite ekonomske snage kantona bitno varira, a u pojedinim kantonima se čak i ne isplaćuje.

Podcrtana je neophodnost sistemskog rješavanja i kontinuirane isplate porodiljskih naknada neovisno od toga da li se radi o javnom ili privatnom sektoru odnosno o ujednačavanju visine porodiljske naknade na cjelokupnom prostoru FBiH.

"Jedno od adekvatnijih rješenja bi bilo formiranje svojevrsnog fonda po uzoru na Fond solidarnosti Federacije BiH. Na ovaj način bi bila spriječena daljnja diskriminacija porodilja i ujedno osigurano razvijanje zdrave porodice kao osnovne ćelije prosperitetnog društva", kazala je Mahmutbegović.

Zaključeno je da se porodilje ne smiju više tretirati kao socijalni slučajevi, kao svojevrsne socijalne kategorije, već da isključivo moraju uživati sva prava zagarantovana zakonom o radu i drugim radno-pravnim aktima.

Mahmutbegović i Drljača su se usaglasili da odgovorno društvo mora poduzeti sve aktivnosti kako bi se stimulirao pozitivan prirodni priraštaj i podržala te unaprijedila porodična zajednica kao osnova razvoja zdravog društva i države.

Da bi se osigurala neophodna finansijska sredstva za finansiranje porodiljskog odsustva s posla neophodno je iznaći odgovarajuće mehanizme, kao što su jačanje porezne discipline, te jačanje inspekcijskih organa kojima će se, kroz podršku njihovim aktivnostima pojačati i cjelokupna društvena priznatost i svrsishodnost njihovog rada, zaključeno je.

Naglašeno je da bi se značajan dio sredstava za ove potrebe mogao osigurati kroz oporezivanje prihoda od igara na sreću, gdje se trenutno veliki dio sredstava nalazi u ''sivoj'', neoporezovanoj zoni.

Razgovarano je i o aktuelnim naporima Ministarstva koje se provode na regulisanju prava osoba s duševnim smetnjama, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.