{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mahmutbegović: Čavara će snositi posljedice ukoliko odluči raspustiti Parlament FBiH

15.1.2018. u 13:31
230
129
Mahmutbegović: Čavara će snositi posljedice ukoliko odluči raspustiti Parlament FBiH
230
Mahmutbegović: Čavara će snositi posljedice ukoliko odluči raspustiti Parlament FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je za Klix.ba kako će predsjednik FBiH Marinko Čavara, ukoliko odluči raspustiti Parlament FBiH, snositi sve posljedice koje mogu proisteći iz takve odluke.
Mahmutbegović je podsjetila na odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine u kojem između ostalog stoji da kada predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

"S obzirom na to da je i budžet zakon, u skladu s stavom 1) člana IV.A.3.15. neću dati svoju saglasnost na eventualnu odluku o raspuštanju Parlamenta Federacije BiH", kazala je Mahmutbegović.

Ustav FBiH jasno navodi da predsjednik Federacije raspušta oba doma kada oni ne uspiju donijeti budžet Federacije prije početka budžetske godine. Zakonodavna vlast u entitetu nije uspjela do 1. januara 2018. godine usvojiti budžet.

"Ukoliko se predsjednik Federacije BiH ipak odluči za jedan ovakav potez, snosit će sve posljedice koje mogu proisteći iz takve odluke", zaključila je Mahmutbegović.

Podsjećamo, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potvrdio je u intervjuu Nezavisnim novinama kako razmišlja o tome da raspusti Parlament Federacije BiH.

"Ako će (to) spriječiti daljnje sukobe i eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati ovu odredbu ustava i raspustiti Parlament Federacije BiH", kazao je Čavara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: