BiH
210

Maglajski gimnazijalci organizuju takmičenje u poznavanju informacionih tehnologija

Klix.ba
Gimnazija "Edhem Mulalbdić" Maglaj već treću godinu zaredom organizuje takmičenje u poznavanju informacionih tehnologija IT Challenge za učenike osnovnih škola.

Organizacioni odbor ITChallenge-a, koji je sačinjen isključivo od učenika maglajske gimnazije nastoji uzdignuti takmičenje iz informatike na viši nivo.

"U cilju našeg tima je omogućiti svojim takmičarima ali i njihovim profesorima jedinstveno iskustvo na takmičenju, te osigurati vrijedne nagrade za one takmičare koji se budu pokazali najboljim. Osim toga, trudit ćemo se objasniti mladim ljudima koliko je važno poznavanje računarskih tehnologija u svijetu u kojem živimo", kaže Nejla Hidić, članica tima.

Dodaje kako ove godine očekuju veliki broj učesnika, s obzirom na to da je takmičenje dostiglo državni nivo. Iako se njihov tim sastoji od samo 12 učenika, organizaciju takmičenja, kako kažu, shvataju vrlo ozbiljno.

Koncept IT CHALLENGE-a je takav da se učenicima daju pitanja sa ponuđenim odgovorima, koja su koncipirana na gradivu koje učenici izučavaju, te pitanja opšteg karaktera iz IT oblasti.

Na takmičenju učestvuju timovi, a ne pojedinci, na način da tri učenika formiraju jedan tim. Cijeli projekat je zamišljen da bude zabavno-edukativnog karaktera, odnosno da se učenicima kroz zabavu probudi svijest o informacionim tehnologijama.

Prijave za ITC3 traju do 25. marta, a prijaviti se možete na web stranici: Itchallenge.info na kojoj možete potražiti i više informacija o samom takmičenju koje će se održati 9. aprila 2016.godine.